koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

„Vypne“ premiér krajinu? Život na Slovensku by mohol na niekoľko týždňov úplne stíchnuť

SLOVENSKO / Život na Slovensku by sa mohol na niekoľko týždňov úplne zastaviť. Premiér Igor Matovič dokonca hovorí o úplnom vypnutí krajiny. Týmto spôsobom chce radikálnym spôsobom skoncovať s epidémiou koronavírusu a čím skôr sa vrátiť do starých koľají.

Vďaka včasným opatreniam sme na tom v porovnaní s inými krajinami dobre, relatívne dobre. „Tešíme sa síce, že medicínsky je vírus na kolenách, ale tá ekonomika je rovnako na kolenách,“ vyhlásil predseda vlády Igor Matovič. „Každý týždeň vznikajú na Slovensku 2 % HDP,“ uviedol ekonomický analytik INESS Martin Vlachynský.

Pri zatvorených fabrikách o ne prichádzame. Tento stav je dlhodobo neudržateľný, a preto premiér otvoril diskusiu o takzvanom blackoute. “Jednoducho všetko, čo by nebolo nevyhnutné, by sme museli vypnúť,“ vysvetlil Matovič.

Samozrejme, okrem nevyhnutných funkcií štátu, vrátane bezpečnosti, energetiky a zásobovania potravinami. Až na niektoré výnimky by museli všetci povinne zostať doma a stretnúť na ulici živého človeka by bol ešte väčší problém ako teraz.Na niekoľko týždňov by sme museli zaviesť vojenskú disciplínu pod dohľadom bezpečnostných zložiek.„Aby to každý dodržiaval, čiže výnimočný stav,“ priblížil Matovič.

Tento návrh okamžite vyvolal množstvo reakcií. „Aktuálne opatrenia nám pomáhajú tento vírus zvládnuť,“ reagoval šéf Inštitútu zdravotnej politiky Martin Smatana. „Ja považujem celú túto predstavu za chiméru, než za realistickú,“ podotkol bezpečnostný analytik Milan Žitný. „Akékoľvek zásadné rozhodnutia by nemali vychádzať z teoretických modelov, ale mali by vychádzať z dát, ktoré zozbierame v teréne,“ skonštatoval Vlachynský.

“Som zásadne proti akýmkoľvek experimentom, ako je napríklad tzv. blackout Slovenska, ktoré by mohli zlikvidovať celú našu ekonomiku, pokiaľ nezačne rapídne stúpať počet obetí koronavírusu,” poznamenal minister hospodárstva Richard Sulík.

Viac..  Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

O tomto preto chce Igor Matovič debatovať nielen s odborníkmi, no priestor na názor by mala dostať aj verejnosť.„Nemôže tú zodpovednosť preniesť na ľudí, aby potom, ak to bude mať zlý vývoj, aby povedal, že prepáčte, ale vy ste to tak chceli,“ odkázal Žitný.

Blackout by mohli zaviesť ešte pred letom

Rozhodnutie by malo padnúť do dvoch týždňov a premiér uvažuje nad čo možno najskorším termínom, ešte pred letom. Avizuje krv, pot a slzy, po ktorých by sme sa mohli znovu začať usmievať. „Tam nemôže nikto zlyhať, lebo ak niekto zlyhá a celé Slovensko bude pár týždňov strádať a niekto to pokazí,“ povedal Matovič.

Podľa premiéra by sa život na Slovensku opäť naštartoval vrátane škôl, obchodov a služieb. Ochranných rúšok a prísnych hygienických pravidiel by sme sa však ešte nejaký čas nezbavili. „My by sme tu zrazu boli ostrovček nádeje pre celú Európu, videli by, že dá sa to poraziť,“ uzavrel Matovič.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices