ekonomika
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Ak sa Slovensko na týždne „vypne“, hrozí ekonomická katastrofa. Najväčšie podniky už varujú vládu

BRATISLAVA / Ak by sa Slovensko na niekoľko týždňov vyplo, hrozila by nám ekonomická katastrofa. Pred týmto scenárom varujú najväčšie podniky na Slovensku, ktoré spolu zamestnávajú desaťtisíce ľudí. Návrh premiéra Matoviča o takzvanom blackoute, teda vyhlásení výnimočného stavu so zákazom vychádzať, považujú za hazard s menom krajiny, či dokonca ekonomickú samovraždu v priamom prenose.

Premiér použil ako príklad skúsenosti z čínskeho Wu Chau. Zatvoriť však jednu provinciu, ktorej navyše pomáha prežiť vyše miliarda ľudí, rozhodne nie je to isté, ako vypnúť celú krajinu. „To by bolo mesiac, pot, slzy a strádanie veľmi veľa vecí,“ vyjadril sa Igor Matovič, premiér SR.

Následky by boli oveľa horšie a prvý sa objavil iba hodinu po zverejnení tohto návrhu. „Nás v panike kontaktoval predstaviteľ nemeckého odberateľa, ktorý sa pýtal, či sme schopní a či si budeme plniť povinnosti, ktoré majú zo zmlúv a či je pravda, že slovenská ekonomika sa vypína“ povedal Tibor Gregor, výkonný riaditeľ Klubu 500.

„My sa nemôžeme odtrhnúť a urobiť z toho ostrov, lebo keď sa chceme vrátiť, budeme potrebovať toky zo zahraničia – finančné, tovarové – a keď to nebudeme mať, tak sa nevieme vrátiť,“ vyjadril sa Oszkár Világi, predseda predstavenstva Slovnaftu.

„Chyby, ktoré urobíme dnes sa nám nemusí podariť odstrániť zajtra a pozajtra,“ upozornil prezident AZZZ SR Tomáš Malatinský. Priemyselné združenia rezolútne odmietajú vypnutie Slovenska a varujú, že pád ekonomiky by mal na ľudí fatálnejšie následky ako samotný vírus,“ uviedol Richard Sulík, minister hospodárstva.

Viac..  Europarlament schválil nový pakt EÚ o migrácii a azyle

Najväčší zamestnávatelia varujú, že Slovensku hrozí ekonomická katastrofa a viaceré veľké podniky už teraz súperia s časom. „Časovo strácame a pripravujeme sa o budúce pozície najmä na európskych trhoch,“ povedal Peter Mihók, predseda SOPK. Nahradia nás na rýchto trhoch Nemci, Taliani, Španieli, Česi a my si trhneme nohou,“ pokračoval Vladimír Soták, generálny riaditeľ železiarní Podbrezová. „Každé opatrenie, ktoré prijmeme neskoro, bude potom násobne drahšie,“ dodal Malatinský, prezident AZZZ SR.

V hre sú miliardy eur a veľkí zamestnávatelia preto upozorňujú, že lepšie je investovať ich do firiem a udržať pracovné miesta, ako neskôr platiť nezamestnaným.

Šéf Klubu 500 preto v otvorenom liste vyzval premiéra, aby sa vyvaroval nepremysleným návrhom, ktoré môžu viesť k bankrotu Slovenska.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices