Sassoli
Predseda Európskeho parlamentu David Sassoli. PHOTO: © European Union-EP.

Európsky parlament zvoláva ďalšie mimoriadne plenárne zasadnutie

Poslanci by v dňoch 16. a 17. apríla mali rokovať o aktuálnej situácii v súvislosti s pandémiou COVID-19 a o ďalších opatreniach zameraných na jej zvládnutie.

Rozhodnutie o zvolaní mimoriadneho plenárneho zasadnutia na 16. a 17. apríla padlo vo štvrtok krátko predpoludním na stretnutí takzvanej Konferencie predsedov, teda predsedu EP a lídrov poslaneckých klubov.

Na programe zasadnutia bude rozprava so zástupcami Rady (ministrov) EÚ a Európskej komisie a hlasovanie o uznesení, ktoré sa bude týkať koordinovanej reakcie EÚ na pandémiu ochorenia COVID-19 a na jej následky. Európsky parlament sa zároveň pripravuje na možné hlasovanie o ďalších legislatívnych či rozpočtových návrhoch zameraných na zvládnutie aktuálnej krízy, ktoré dovtedy stihne predložiť Európska komisia.

Konferencia predsedov zároveň zaktualizovala tohtoročný pracovný kalendár EP. Nasledujúce týždne by sa mali niesť v znamení stretnutí riadiacich orgánov EP, ale aj výborov a poslaneckých klubov, pričom zasadnutia by mali byť organizované na diaľku.

Situácia v Maďarsku

Lídri poslaneckých klubov vyjadrili obavy v súvislosti so zákonom o predĺžení núdzového stavu, ktorý v pondelok schválilo maďarské Národné zhromaždenie. Väčšina z nich požiadala predsedu EP Davida Sassoliho, aby ich obavy tlmočil Európskej komisii prostredníctvom listu, ktorý by exekutívu EÚ požiadal o posúdenie aktuálnej situácie v Maďarsku a zváženie aktivácie postupu podľa článku 7 Zmluvy o EÚ s cieľom zaistiť rešpektovanie základných hodnôt EÚ v krajine.

Viac..  Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Hlasovanie na diaľku a opatrenia na ochranu zdravia

Parlamentom prijaté opatrenia proti šíreniu ochorenia COVID-19 nemajú vplyv na prácu na legislatívnych prioritách. Snemovňa naďalej vykonáva svoje základné legislatívne, rozpočtové a kontrolné činnosti, aj keď v obmedzenom režime.

Parlament pred marcovým mimoriadnym plenárnym zasadnutím rozhodol dočasne umožniť hlasovanie na diaľku prostredníctvom alternatívnej procedúry, ktorá je založená na využití e-mailov. Súčasťou rozhodnutia, ktoré bolo prijaté za účelom ochrany zdravia, sú tiež opatrenia zaisťujúce, že poslanci budú hlasovať o predkladaných návrhoch individuálne, osobne a slobodne.

O dac

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy – prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Zavedenie COVID certifikátov uľahčilo pohyb po EÚ. Často sú podobné projekty spojené so vznikom novej, …

Consent choices