utecenci
Ilustračné PHOTO: © European Union.

So zvládnutím pandémie koronavírusu môžu mať problém aj utečenecké tábory. Grécko bude potrebovať viac podpory

Členovia výboru EP pre občianske slobody pripomínajú, že situácia v gréckych utečeneckých táboroch si vyžaduje jednotnú reakciu zo strany EÚ proti šíreniu COVID-19 medzi ich obyvateľmi.

V časoch keď Európa zápasí s koronakrízou, sa ozývajú aj obavy o to, v akých podmienkach nechávame žiť žiadateľov o azyl v utečeneckých táboroch na gréckych ostrovoch.

Situácia na grécko-tureckej hranici sa skomplikovala začiatkom marca, keď Turecko otvorilo svoje hranice pre utečencov a žiadateľov o azyl, čím porušilo migračnú dohodu s EÚ z roku 2016.

Situáciou utečencov sa zaoberali členovia výboru EP pre občianske slobody (LIBE) počas svojej schôdze, ktorá sa konala na diaľku. Okrem poslancov sa jej zúčastnili predstavitelia gréckej vlády, Európskej komisie, Frontexu a Európskej agentúry pre základné práva. Spoločne hovorili o tom, ako sa vyhnúť tomu, aby sa táto humanitárna kríza stala aj zdravotnou krízou. Podľa nich tu potrebujeme solidaritu a EÚ musí konať jednotne.

Súčasné opatrenia v utečeneckých táboroch

Európska komisia spoločne s členskými štátmi a agentúrami EÚ zostavila núdzový plán. Tamojšiu situáciu pravidelne monitoruje a prijala viaceré nové opatrenia.

Uskutočnili sa dva rýchle pohraničné zásahy, boli nasadené ďalšie pohraničné stráže a Grécko aktivovalo mechanizmus civilnej ochrany, vďaka čomu mu krajiny EÚ poskytli viac ako 90 000 položiek na pomoc v táboroch.

Všetci migranti, ktorí prichádzajú do hotspotov, musia absolvovať povinné lekárske vyšetrenie. Novo prichádzajúci ľudia zostávajú od ostatných oddelení až do vykonania prehliadky.

Európska komisia vyčlenila pre Grécko, kde prichádza najviac utečencov a migrantov, 350 miliónov eur. 50 miliónov z tohto balíka pomoci by malo ísť na zdravotnú starostlivosť.

V hotspotch na gréckych ostrovoch sa momentálne nachádza okolo 1600 neplnoletých detí bez doprovodu. Po zdravotnej prehliadke budú tieto deti presunuté do iných krajín EÚ, konkrétne do Nemecka, Francúzska, Portugalska, Fínska, Litvy, Chorvátska a Luxemburska. Do Luxemburska by mali prví z nich vycestovať už pred Veľkou nocou.

Viac..  Kresťanská únia odmieta pokus EÚ prepašovať Istanbulský dohovor do európskej legislatívy

Spoločne s Frontexom a Medzinárodnou organizáciou pre migráciu bola zriadená dobrovoľná schéma, v rámci ktorej sú ľudia povzbudzovaní k tomu, aby sa vrátili do svojej domovskej krajiny.

Potrebujeme viac podpory

Grécky minister pre migráciu a azyl Notis Mitarachi povedal, že proti šíreniu COVID-19 v táboroch boli prijaté viaceré špeciálne opatrenia, zároveň však dodal, že jeho krajina bude potrebovať viac podpory.

Viac podpory žiadali aj poslanci. Viac ubytovacích zariadení a zdravotníckeho vybavenia, presídľovanie rodín a predĺženie termínov v oblasti azylu. Okrem toho navrhujú zváženie možnosti robiť rozhovory so žiadateľmi virtuálne.

Komisia navrhla vyčleniť ďalších 350 miliónov eur na výstavbu nových táborov a bytov na gréckej pevnine. Túto sumu bude ešte musieť odobriť Európsky parlament.

Margaritis Schinas, komisár pre podporu európskej spôsobu života, podčiarkol dôležitosť toho, aby sme konali v súlade s našimi hodnotami a rešpektovali základné ľudské práva aj predpisy EÚ. Takisto zdôraznil, že EÚ by mala pokračovať vo svojej práci na novom pakte pre migráciu a azyl, ktorý by mal byť predstavený už počas jari.

O dac

Odporúčame pozrieť

azyl, migranti

Komisia bilancuje hlavné úspechy v oblasti migrácie a azylu

Komisia prijala oznámenie, v ktorom hodnotí výsledky dosiahnuté v oblasti migrácie a azylu za posledné …

Consent choices