koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Google zverejnil štatistiky, ako sa zmenili naše návyky. Miestami pohyb ľudí klesol takmer o deväťdesiat percent

BRATISLAVA / Technologický gigant Google začal v súvislosti so šírením pandémie nového typu koronavírusu zverejňovať prehľady vývoja návštevnosti na miestach so zvýšeným pohybom ľudí ako sú potraviny, lekárne, reštaurácie, parky, verejná doprava či pracoviská. Na niektorých miestach na Slovensku klesla návštevnosť takmer o 90%.

„Google oddnes zverejňuje všeobecné prehľady o tom, ako sa vyvíja návštevnosť v rôznych lokalitách so zvýšeným pohybom ľudí ako sú potraviny, lekárne, parky, zastávky MHD či vlakové a autobusové stanice, pracoviská a pod. v súvislosti s ochorením COVID-19,“ priblížila Daša Paulíčková zo spoločnosti Grayling Slovakia.

Prehľady, ktoré Google zverejňuje, poskytujú napríklad štatistiky o tom, ako sa v čase mení charakter nevyhnutného pohybu obyvateľstva, čo môže napríklad slúžiť ako podklad pre stanovenie vhodných otváracích hodín alebo by mohli pomôcť predstaviteľom zdravotníctva pri prijímaní kritických rozhodnutí v boji proti pandémii. Informácia o frekventovanosti prestupných staníc môže zas pomôcť pri rozhodovaní ohľadom pridania spojov či vagónov tak, aby dopravné prostriedky neboli príliš preplnené. Ako upozorňuje Google, prehľady majú ale len informačný charakter a nie sú primárne určené na lekársku diagnostiku, prognostické alebo liečebné účely.

Google Mapy už dlhšie zobrazujú informácie o tom, kedy je určité miesto najrušnejšie. Využívajú sa k tomu plne agregované a anonymizované dáta, z ktorých nemožno identifikovať konkrétnych používateľov. „Vzhľadom na to, ako štáty a komunity po celom svete bojujú s pandémiou COVID-19, narastá potreba dát a štatistík, na základe ktorých by mohli predstavitelia zdravotníctva rozhodovať o najvhodnejších opatreniach spomaľujúcich rýchlosť prenosu tohto ochorenia,“ vysvetlila Daša Paulíčková.

Spoločnosť Google bude v počiatočnej fáze poskytovať tieto prehľady v 131 krajinách. Oficiálnym predstaviteľom pomôžu získať ďalšie údaje o tom, ako sa prejavuje uzatváranie škôl, karanténa a ďalšie opatrenia smerujúce k splošteniu krivky epidémie.

Viac..  Eurobarometer ukazuje pozitívne vnímanie hospodárstva a kvality života v regiónoch EÚ

Google začne tieto prehľady zverejňovať najprv na úrovni krajín a regiónov a v ďalších týždňoch bude pracovať aj na možnosti zobrazenia dát za menšie územné celky. Prehľady zobrazia trendy za niekoľko posledných týždňov, najkratší interval bude spred 48-72 hodín.

Prehľady sú navrhnuté tak, aby poskytli užitočné a presné dáta, ale zároveň spĺňali prísne požiadavky na ochranu súkromia. Nikdy z nich tak nebude možné odhaliť polohu, pohyb alebo kontakty konkrétneho používateľa. Prehľady čerpajú z anonymizovaných dát od používateľov, ktorí si sami aktívne zapli funkciu „História polohy“, ktorá je vo východiskovom nastavení pre všetkých používateľov vypnutá. Používajú taktiež veľmi modernú techniku diferenciálnej ochrany súkromia, ktorá pridáva k dátam matematický šum tak, aby z nich nebolo možné identifikovať konkrétneho  používateľa. Google preto nebude zobrazovať ani absolútne číslo návštev jednotlivých lokalít.

Spoločnosť Google je globálnym technologickým lídrom v oblasti informácií a zároveň jednou z najznámejších svetových značiek.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices