zamestnanci
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Ekonomická katastrofa naberá na sile. Hrozí kolaps ekonomiky a prepúšťanie tisícok ľudí

BRATISLAVA / Ekonomická katastrofa, v akej sme sa ocitli, hneď po tej zdravotníckej, naberá na sile. Hrozí kolaps ekonomiky a prepúšťanie tisícok ľudí. Všetci preto hľadajú odpovede na to, ako a kedy by sa to mohlo skončiť.

Ekonomický prepad spôsobený koronakrízou prišiel rýchlejšie ako pri poslednej veľkej hospodárskej kríze, ktorá začala pádom Lehman Brothers na jeseň 2008. Spamätávať z nej sme sa začali až v roku 2015. Vešteckú guľu vtedy nemal nikto, rovnako ako dnes. Aj Národná banka Slovenska (NBS) má len tri scenáre, ani nie predpovede. Podľa jej guvernéra je však dobré, že táto kríza nemá ekonomický základ. „Ako rýchlo prišla, by mohla aj odísť, mať dočasný charakter,“ uviedol guvernér NBS Peter Kažimír.

Podľa NBS by sme tak mali byť sčasti naspäť v normálnom ekonomickom živote koncom roka a naplno v budúcom. Podobný názor má aj minister financií. Čiernejšie to vidia veľkí zamestnávatelia, viacerí si pamätajú masívne prepúšťanie počas poslednej krízy. „Keď sme v roku 2009 prepúšťali 800 ľudí,“ priblížil predseda Klubu 500 Vladimír Soták. „Experti a analytici hovoria o V-éčku, Ú-čku, musíme zobrať do úvahy aj dlhé L,“ doplnil prezident RÚZ Miroslav Kiraľvarga.

Zamestnávatelia tvrdia, že slovenská vláda koná inak ako v okolitých štátoch, kde prijali razantnejšie opatrenia, sú tak lepšie pripravení a nám tak uniká konkurencieschopnosť a dobrý pokrízový reštart. „A my si trhneme nohou. Kto bude napĺňať rozpočet?“ reagoval Vladimír Soták. Igor Matovič im viackrát odkázal, že nemôže pomôcť všetkým. „Jeden a pol miliardy eur mesačne je podľa nášho názoru strop toho, čo si ako spoločenstvo zodpovedných ľudí môžeme dovoliť,“ odkázal Matovič.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Zamestnávatelia tvrdia, že keď to vedia v okolitých štátoch, tak by sa to malo dať aj u nás. Neskôr ich potom vydesila myšlienka o vypnutí krajiny – shutdowne. Je to podľa nich ekonomická samovražda. Kedy to celé skončí, nevie teda nikto. „Kedy skončí, na to nemáme vplyv, ale máme vplyv, že čo urobíme dnes, čo urobíme zajtra, čo pozajtra,“ pripomenul predseda predstavenstva Slovnaftu Oszkár Világi. „Opatrenia, ku ktorým sa môžeme obrátiť v čase, keď budeme žiť V-éčko, Ú-čko alebo L-ko, zatiaľ nie sú,“ vysvetlil Miroslav Kiraľvarga. „Vyhrá ten, kto na to bude pripravený, a o tomto celom je naša debata,“ poznamenal predseda SOPK Peter Mihók.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/ Richard Juriš

O dac

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy – prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Zavedenie COVID certifikátov uľahčilo pohyb po EÚ. Často sú podobné projekty spojené so vznikom novej, …

Consent choices