koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Vláda schválila zákaz vychádzania cez Veľkú noc

BRATISLAVA / Premiér Igor Matovič zvolal v pondelok večer tlačovú besedu, na ktorej oznámil, že konzílium odborníkov schválilo, aby ľudia počas sviatkov obmedzili pohyb.

„Stojíme všetci oproti neviditeľnému nepriateľovi. Vieme len to, že sa medzi nami môžu prechádzať ľudia, ktorí sú nakazení Covidom-19,“ začal tlačovú besedu premiér Igor Matovič. Včera sme zvolali konzílium špičkových odborníkov. Aj tí potvrdili, že ešte nie sme za tým, ešte nemáme vyhraté. Na základe toho konzílium jednoznačne schválilo, aby sme počas sviatkov obmedzili pohyb. Od 8.4. polnoci do 13.4. presne do 23:59.

„Ak by sme teraz povolili v boji, mohli by sme si vetko ľahko pokaziť. Cieľom tohto opatrenia nie je robiť si zle, ale chrániť životy,“ dodal Matovič.

Uznesenie sa nevzťahuje na:

– obvyklú cestu z a do zamestnania či na výkon podnikateľskej činnosti

– obstaranie nevyhnutných potrieb (potraviny, lieky, krmivo, pohonné hmoty)

– cestu za účelom obstarania nevyhnutných potrieb pre inú osobu v rámci územia okresu (pre Bratislavu a Košice v rámci obmedzení platí v rámci mesta)

– cestu do zdravotníckeho zariadenia pobyt v prírode v rámci okresu (pre Bratislavu a Košice v rámci obmedzení platí v rámci mesta)

Viac..  Peter Pollák: V Španielsku som si prevzal prestížnu cenu, ktorú zatiaľ žiadny Slovák nedostal. Ďakujem

– cestu na pohreb blízkej osoby starostlivosť o blízku osobu v rámci okresu (pre Bratislavu a Košice v rámci obmedzení platí v rámci mesta)

​Vláda zakazuje uplatňovať právo pokojne sa zhromažďovať s výnimkou osôb žijúcimi osobami v jednej domácnosti. „Aby sme nenakazili našich starých rodičov. Verím, že ľudia toto opatrenie pochopia, toto je ochrana verejného záujmu, ochrana verejného zdravia, na základe najlepších odborníkov verejného zdravotníctva,“ uviedol predseda vlády Igor Matovič. V prípade, že nariadenie občan poruší, bude mu udelená pokuta vo výške 1 500€. „Bude to prebiehať spôsobom, že policajná hliadka bude vypĺňať dotazníky, následne sa bude vykonávať oprávnenie pohybu týchto osôb. Pokuta ho dočká,“ dodal Matovič.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices