strojar
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Matovič chce minimalizovať nezamestnanosť. Podpodlianske strojárne ale avizujú hromadné prepúšťanie

BRATISLAVA / Po kritike odborárov sa s nimi v pondelok premiér Igor Matovič konečne stretol. Zatiaľ nepadli konkrétne riešenia, dokonca ani v oblasti kurzarbeitu, ktorý žiadajú zamestnávatelia. Práve tí na stretnutí chýbali, pritom Podpodlianske strojárne avizovali prepustenie viac než 700 zamestnancov, na čo už reagoval Matovič s podozrením. Niektorým dobre padne, že sa môžu vyhovoriť na koronavírus, odkázal na tlačovej konferencii.

Spoločným cieľom vlády a Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR je, aby čo najmenej ľudí v súčasnej kríze prišlo o prácu. Na pondelkovej tlačovej besede to po rokovaní s predstaviteľmi KOZ uviedol premiér Igor Matovič. Odborári sú podľa neho veľmi blízkym partnerom vlády. „Našim spoločným cieľom je, aby sme si zachovali čo najviac pracovných miest. Inak povedané, aby čo najmenej ľudí touto krízou utrpelo tým, že budú prepustení zo svojej práce,“ povedal Matovič. Sociálny dialóg je podľa Matoviča v krízových situáciách veľmi dôležitý. „Spoločne si uvedomujeme, že sme na jednej lodi. Ciele máme spoločné, ale pohľady možno niekedy iné,“ dodal.

Šéf KOZ Marián Magdoško poukázal na to, že sociálny dialóg je pre odborárov „v týchto pohnutých časoch“ veľmi dôležitý. S predstaviteľmi vlády podľa neho odborári rokovali o zachovaní zamestnanosti, sociálnom dialógu, začiatku činnosti tripartity, či o kolektívnom vyjednávaní. „Dohodli sme sa, že budeme mať možnosť predložiť pripomienky k programovému vyhláseniu vlády a takisto sme sa dohodli, že zmene pracovnej legislatívy bude predchádzať sociálny dialóg,“ povedal. Odborári sa na rokovaní so zástupcami vlády dohodli na tom, že minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak čo najskôr predloží na rokovanie vlády návrh na vymenovanie nových členov Hospodárskej a sociálnej rady, aby mohla tripartita začať pracovať.

PPS Group Detva ohlásila hromadné prepúšťanie všetkých zamestnancov

Spoločnosť PPS Group, a.s. Detva oznámila v pondelok na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) Zvolen hromadné prepúšťanie všetkých zamestnancov. Vedenie spoločnosti situáciu prejednalo s odbormi ešte v piatok 3. apríla. Ako informovala spoločnosť v tlačovej správe, firma od štvrtka 9. apríla úplne preruší výrobu a zavrie svoje brány. Manažment spoločnosti si pre krízu spôsobenú pandémiou koronavírusu od 1. apríla znížil platy o 20 percent.

V zozname je uvedených všetkých 736 zamestnancov spoločnosti, pričom prepúšťanie sa môže uskutočniť v období od 15. apríla do konca júla 2020. Ohrozené sú aj pracovné pozície agentúrnych zamestnancov a živnostníkov, spolu sa to týka približne 1 000 ľudí. „Ekonomické opatrenia vlády, ktoré by pomohli znížiť naše mzdové a prevádzkové náklady a umožnili tak udržanie zamestnanosti v súčasnom rozsahu, považujeme za nedostatočné,“ povedal pri odovzdaní oznámenia na pracovisku ÚPSVaR v Detve generálny riaditeľ Michal Sýkora. Uvedené kroky podľa neho súvisia s núdzovým stavom a plánovaným sprísnením opatrení, vrátane možnosti úplného odstavenia ekonomiky, neistotou ohľadne vývoja svetovej ekonomiky a očakávaním možnej dopytovej krízy, znížením objednávok na obdobie celého druhého a tretieho kvartálu 2020 v objeme viac ako o 25 percent.

„Žiadnemu zamestnancovi doteraz nebola doručená výpoveď z pracovného pomeru a každé skončenie pracovného pomeru bude v zmysle Zákonníka práce prerokované s odbormi,“ spresnil generálny riaditeľ spoločnosti. Napriek tomu, že ohrozené je každé jedno pracovné miesto v strojárskom závode, vedenie spoločnosti zdôrazňuje, že v podmienkach obrovskej neistoty ide z veľkej časti o preventívne opatrenie. Počas najbližších dní a týždňov využije PPS Group všetky dostupné nástroje a podporné projekty, aby sa v maximálnej miere zachovala zamestnanosť aj výrobná kapacita.

Viac..  Von der Leyenová: EK uvoľní zmrazené financie pre Poľsko

Pokles tržieb v apríli bude predstavovať medziročne viac ako 40 percent, pričom každý zamestnanec bude mať v tomto mesiaci prekážku v práci v rozsahu 8 až 10 pracovných dní s náhradou mzdy vo výške 60 percent. Nové projekty, ktoré mali firme priniesť tržby v objeme viac ako 10 miliónov eur ročne, sú pozastavené. Montážne linky v Nemecku, Francúzsku a Švédsku – teda na tradičných trhoch, na ktoré PPS Group dodáva svoje produkty – sú odstavené.

Základná organizácia OZ KOVO Podpolianske strojárne vyjadrila s krokmi vedenia spoločnosti súhlas. „Samozrejme, že nás to neteší, ale ak to bude v záujme prežitia spoločnosti nevyhnutné, budeme súhlasiť aj so znížením zamestnanosti v podniku,“ vyhlásil odborový predák Stanislav Ľupták.

PPS Group spoločne so Základnou organizáciou OZ KOVO Podpolianske strojárne vyzývajú Vládu SR, aby neodkladne prijala legislatívu, ktorá by umožnila zavedenie režimu „kurzarbeit“ v rozsahu navrhovanom ministrom hospodárstva, pretože je to opatrenie, ktoré podľa názoru sociálnych partnerov umožní udržať konkurencieschopnosť strojárskych firiem voči ich konkurentom z ostatných krajín východnej a strednej Európy.

Matovič: Niektorým dobre padne, že sa môžu vyhovoriť na koronavírus

„Niektorým až dobre padne, že sa teraz môžu vyhovoriť na to, že prišla korona a povedia, že to je ten problém. To bol trošku aj prípad Decodomu. Prišla korona a povedali, že musia prepustiť deväťsto ľudí. Ja neviem, aká presne situácia je v tomto prípade, nechcem podceňovať, na druhej strane, možno tie problémy tam už boli predtým,“ reagoval premiér Matovič na hromadné prepúšťanie v Podpolianskych strojárňach v Detve.

„Ak by sa teraz tvárili, že nepočuli, čo im odkazujeme, že zrejme tá podpora bude rovnaká aj pre veľké firmy a teraz by sa to snažili zvaliť na vládu, tak by to nebolo fér z ich strany,“ dodal Matovič s tým, že ale situáciu rozhodne podceniť nemieni.

Vláda podľa Matoviča intenzívne rokuje s Európskou komisiou o pomoci pre veľké firmy. „Rysuje sa to dobre, ale nechcem zakríknuť,“ povedal. Vládny kabinet by mal podľa neho v najbližších dňoch dostať odpoveď na to, či bude môcť rovnaký mechanizmus pomoci, ak nastavil pre menšie a stredné firmy, použiť aj pre veľké spoločnosti. „Naším cieľom to je, len potrebujeme finálny súhlas Európskej komisie,“ povedal.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices