Remisova
Vicepremiérka Veronika Remišová. Foto: Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu.

Prvá eurofondová výzva na boj s koronavírusom je otvorená

Podpredsedníčka vlády SR pre investície a informatizáciu Veronika Remišová sa za posledné dva týždne stretla so siedmimi ministrami zodpovednými za operačné programy, cez ktoré Slovensko čerpá eurofondy. Spoločne hľadali možnosti, ako použiť eurofondy na boj proti koronavírusu. Prvú výzvu vyhlásilo Ministerstvo vnútra SR.

Prvá eurofondová výzva, vďaka ktorej môže Slovensko pokrývať škody spôsobené koronavíruom, je otvorená. Viac TU.

O peniaze bude prostredníctvom nej žiadať Ministerstvo zdravotníctva SR a Hasičský a záchranný zbor.

„Testovanie a ochranné pomôcky sú na Slovensku momentálne najdôležitejšou potrebou v boji proti koronavírusovej pandémii. Som veľmi rada, že sa podarilo zabezpečiť prvú eurofondovú výzvu, ktorá umožní tieto potreby financovať,“ povedala vicepremiérka.

S ministrom vnútra Romanom Mikulcom sa vicepremiérka Remišová dohodla, že vytvoria podmienky na financovanie potrebných aktivít rezortu zdravotníctva prostredníctvom Operačného programu Kvalita životného prostredia. Rezort vnútra, ako sprostredkovateľský orgán tohto programu, tak umožnil ministerstvu zdravotníctva získať peniaze na rozšírenie testovacej infraštruktúry a zabezpečenie diagnostických setov.

Viac..  Ročné inflačné očakávania domácností v eurozóne v januári vzrástli

Veronika Remišová sa so šéfom rezortu vnútra dohodla aj na ďalšom projekte v rámci tejto výzvy zameranej na manažment mimoriadnych udalostí. Hasiči budú môcť v rámci nej čerpať eurofondy na nákup ochranných pomôcok a na mzdy. Uzávierka výzvy je 30. apríla 2020.

„Táto výzva je len prvým krokom, ako sa snažíme Slovensku pomáhať v boji s koronavírusom. Pokračujeme v intenzívnej každodennej komunikácii so slovenskými ministrami, ako aj s Európskou komisiou. Našim cieľom je vytvoriť čo najväčší finančný priestor pre anti-Covid-19 eurofondové projekty a čo možno najviac zjednodušiť administratívne procesy,“ doplnila vicepremiérka Remišová.

O dac

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: Peniaze z EÚ sme vybavili, k ľuďom sa však nedostávajú. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices