koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Rúško alebo respirátor. Odborníci v tom majú jasno

BRATISLAVA / Slovensko naďalej zápasí s nedostatkom špeciálnych vysokoúčinných respirátorov, ktoré akútne potrebujú naši lekári. Aj preto vláda zakázala voľný predaj respirátorov s vydychovacími ventilmi. Podstatné je najmä to, aby ľudia všade na verejnosti a v prítomnosti starých a rizikových ľudí, nosili rúška, pretože len takto vieme zabrániť šíreniu choroby.

Podľa expertky Virologického ústavu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied, sa respirátor s klasickým rúškom nedá porovnáť. Najmä tie, ktoré sú najefektívnejššie pre zachytenie vírusov a ktoré zdravotníci teraz najakútnejšie potrebujú. „Je to materiál a potom tá efektívnosť,“ hovorí Tatiana Betáková z Virologického ústavu biomedicínskeho centra SAV. „Obyčajné rúško má tri vrstvy. Samozrejme neprilne to tak natesno k tvári. Efektivita je tak 70 až 80 percent,“ dodáva virologička.

Podľa odborníčky je ideálna ochrana pred vírusom práve už verejnosti známy respirátor s označením ffp3 so záchyným ventilom. Kedže ich je ako šafránu je prirodzené, že ich musia mať najme tí, ktorí s infikovanými pacientami priamo pracujú. „Tam je to celé uzavreté, veľmi dobre to tesní na tvár a je tam špeciálny filter a tam sa ten vírus zachytí. Preto tá efektivita je vyššia,“ dodáva Tatiana Betáková.

Podľa infektológa je pre nás, obyčajných ľudí rúško dostačujúce a používať špeciálny respirátor skôr neodporúča. Tu sú dôvody. „Filtruje vzduch smerom dnu, ale neofiltrovaný vypušta von preto je určený skor pre profesionalov, ktorí sú vo vysokom riziku ohrozenia. Pre 5,5 milióna ludi na Slovensku je určené rúško. A je to preto, lebo toto rúško chráni predovšetkým tak, že zabráni šíreniu infekcie do okolia,“ tvrdí infektológ Ivan Bakoš.

Viac..  Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Aj v zdravotníckych laborátóriaćh špecialisti používajú bežne skôr rúška. S respirátormi pracujú len pri konkrétnych úkonoch. „Je určený pre zdravých ľudí, pretože pri nádychu filtruje mikroorganizmy a pri výdychu sa filter otvára a tým pádom ten náš vzduch sa celý vydychuje,“ uviedla Diana Madarazsová z Laboratórnej diagnostiky spoločnosti Medirex.

„Ak niekto má takýto respirátor a chce ho využívať, tak by si ho mal ešte prekryť rúškom, aby zabránil tomu, aby tie jeho kvapôčky vydychoval do voľného priestoru,“ tvrdí minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Ak vláda zakáže voľný predaj respirátorov tak skôr preto, lebo ich je akútne málo.

Rúška šili v aj v Prešove. Ako vďaku pre obyvateľov obce, kde sídli firma, ktorá za symbolické euro zbúrala zničenú bytovku na Mukačevskej ulici v Prešove.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices