Hojsik
Europoslanec Martin Hojsík. PHOTO: © European Union-EP.

Martin Hojsík: Neprešlo ešte ani sto dní a vláda Igora Matoviča už používa praktiky Smeru

Nová vládna koalícia 7. apríla 2020 schválila v skrátenom legislatívnom konaní vládny návrh zákona o niektorých opatreniach v pôsobnosti Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky v súvislosti s ochorením COVID-19. Mimo hlavných opatrení na obmedzenie šírenia pandémie koronavírusu, však koalícia schválila aj odloženie platnosti zákona o zálohovaní jednorazových obalov na nápoje. Toto rozhodnutie vyvolalo kritiku z radov politikov aj ochranárov.

Neprešlo ešte ani sto dní od jej vzniku a vláda Igora Matoviča sa uchýlila k „smeráckym“ praktikám. Prepašovať do zákona o boji s koronavírusom dodatok o odložení zálohovania jednorázových plastov na nápoje, sa inak ani nedá nazvať, uviedol poslanec Európskeho parlamentu za Progresívne Slovensko Martin Hojsík.

Vo veci upustenia od pripomienkovacieho konania argumentuje vláda SR § 27 ods. 1 zákona o tvorbe právnych predpisov, že bol pripravený s cieľom reagovať na mimoriadnu situáciu, resp. na vyhlásený núdzový stavy v súvislosti s COVID-19. Avšak tento paragraf hovorí o použití v prípade, ak nastanú mimoriadne okolnosti, najmä ohrozenie ľudských práv a základných slobôd alebo bezpečnosti, ak hrozia štátu značné hospodárske škody, v prípade vyhlásenia núdzového stavu, alebo opatrení na riešenie mimoriadnej situácie.

Nič z toho sa netýka posunutia termínu zálohovania nápojových obalov, toto nemá nič spoločné s reagovaním na krízu spôsobenú koronavírusom. Tento zákon bol pripravený v skrátenom legislatívnom konaní, a teda bez pripomienkového konania a takpovediac presvišťal parlamentom. Pri opatreniach týkajúcich sa korony to má zmysel. Ale odloženie zálohovania s koronou nesúvisí a je len ťahom na štýl Smeru, ako vsunúť kontroverzné veci do nesúvisiacich zákonov a nepriamo ich tak novelizovať, vysvetlil europoslanec Hojsík.

V tlačovej správe Ministerstvo životného prostredia SR uvádza, že kvôli koronakríze mešká výber správcu zálohového systému a nie je možné prerokovať ho v riadnom termíne tak, aby zálohovanie spustili v roku 2022. Podľa odborníkov, ktorí v rôznych krajinách implementovali a riadili zálohové systémy v praxi postačuje na prípravu zavedenia zálohovania nápojových obalov do praxe približne jeden rok. Na Slovensku malo začať pôvodne platiť zálohovanie až od 1.1. 2022, k dispozícii teda bolo ešte celý rok a deväť mesiacov.

Viac..  Europoslanci rozšírili zoznam environmentálnych trestných činov a sankcií

Takýto prístup je charakteristický pre taktiku znečisťovateľov – najprv žiadať viac času na prípravu, viac diskusie, v ktorej budú opakovať mnohokrát vyvrátené nepravdivé tvrdenia a napokon presadiť zrušenie zálohovania. Vyplýva to aj zo skúseností so snahou zaviesť zálohovanie nápojových obalov v rokoch 2002 – 2007, doplnil progresívny europoslanec.

MŽP pod vedením nového ministra nezačalo, jemne povedané, najšťastnejšie. A stihlo to ešte pred vyslovením dôvery novej vláde. V tejto veci je dôležité postupovať na základe odborných, vecných argumentov. Je potrebné vrátiť naspäť pôvodný termín zavedenia zálohovania nápojových jednorazových obalov na začiatok roku 2022 a prijať systémové opatrenia, aby sa zabránilo pokusom zneužívať zámienku súčasnej krízy v súvislosti s koronavírusom na oslabovanie legislatívy o ochrane životného prostredia v témach, ktoré reálne s touto chorobou nesúvisia. Aj preto budem naďalej veľmi detailne sledovať ďalšie kroky nového ministra, počínajúc programovým vyhlásením vlády, uzavrel progresívec Hojsík.

O dac

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: Potrebujeme, aby aj priemysel na Slovensku využíval moderné technológie

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zníženie …

Consent choices