zdravie, koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Tím európskych lekárov pomôže Taliansku v boji proti koronavírusu

Do Milána a Bergama bol s okamžitou platnosťou vyslaný tím európskych lekárov a zdravotných sestier z Rumunska a Nórska, aby pomohol talianskemu zdravotníckemu personálu v boji proti koronavírusu. Použil sa na to mechanizmus Únie v oblasti civilnej ochrany. Z tohto mechanizmu získalo Taliansko aj viac ako 3 000 litrov dezinfekčného činidla z Rakúska. Európsku pomoc bude koordinovať a spolufinancovať Komisia.

Predsedníčka Ursula von der Leyenová uviedla: „Tieto sestry a lekári, ktorí odišlo zo svojich domovov, aby pomohli kolegom v iných členských štátoch, sú skutočnými tvárami európskej solidarity. Je na vás hrdá celá Európa. Komisia robí všetko, čo je v jej silách, aby v tomto období veľkej núdze pomohla Taliansku a všetkým našim členským štátom.“

Janez Lenarčič, komisár pre krízové riadenie, uviedol: „Ďakujem Rumunsku, Nórsku a Rakúsku, že prišli Taliansku na pomoc v čase, ktorý je tak náročný pre celý kontinent. Toto je solidarita EÚ v praxi. Naše Koordinačné centrum EÚ pre reakcie na núdzové situácie sa 24 hodín denne 7 dní v týždni v spolupráci so všetkými členskými štátmi usiluje, aby pomoc smerovala tam, kde je to najviac potrebné.“

Taliansko zároveň aktivovalo družicový systém EÚ Copernicus s cieľom mapovať v núdzovej situácii spôsobenej koronavírusom zdravotnícke zariadenia, ako aj verejné priestory.

Okrem toho Taliansko včera dostalo zásielku osobných ochranných prostriedkov, ktorú sprostredkovalo Koordinačné centrum EÚ pre reakcie na núdzové situácie. Viaceré členské štáty EÚ poslali do Talianska ochranné prostriedky, napr. masky, kombinézy a ventilátory, a prijali talianskych pacientov na ošetrenie vo svojich krajinách.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Súvislosti

Už v decembri minulého roka bola cez mechanizmus Únie v oblasti civilnej ochrany nasadená prvá časť tímu nórskych zdravotníkov (Nórsko je plnoprávnym členom) na pomoc proti šíreniu osýpok na ostrove Samoa.

Koordinačné centrum pre reakcie na núdzové situácie má v mechanizme Únie v oblasti civilnej ochrany kľúčovú úlohu. Koordinuje poskytovanie pomoci krajinám postihnutým pohromami – či už ide o zásielky núdzovej pomoci, odborné znalosti, tímy civilnej ochrany alebo špecializované vybavenie. Zabezpečuje rýchle nasadenie núdzovej podpory a koordinuje spoluprácu medzi všetkými členskými štátmi EÚ a ďalšími šiestimi zúčastnenými štátmi, postihnutou krajinou a odborníkmi na civilnú ochranu a humanitárnu pomoc.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices