rodina, koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Veľkonočné sviatky strávime doma. Za akých podmienok môžeme ísť von?

SLOVENSKO / Úderom polnoci z utorka na stredu začnú v našej krajine platiť mimoriadne obmedzenia pohybu až do skončenia veľkonočných sviatkov. Nariadenie sa však nebude vzťahovať na niekoľko výnimiek, a tak vám povieme, aké sú to a aké potvrdenia budete potrebovať.

Počas nasledujúcich šiestich dní zažijeme také veľkonočné sviatky, aké si v novodobej histórii Slovenska nepamätáme. Bez korbáčov a bez vody a s policajtmi na každom kroku. „Prvou minútou 8. apríla do polnoci 13. apríla budeme kontrolovať zákaz pohybu na hraniciach okresov,“ priblížil hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka. Spoločne s armádou, a to na diaľniciach a cestách I. a II. triedy. A ak budete prechádzať viacerými okresmi, kontrole sa budete musieť podrobiť opakovane.

Uznesenie vlády sa nevzťahuje na:

  • obvyklú cestu z a do zamestnania či na výkon podnikateľskej činnosti 
  • obstaranie nevyhnutných potrieb (potraviny, lieky, krmivo, pohonné hmoty)
  • cestu za účelom obstarania nevyhnutných potrieb pre inú osobu v rámci územia okresu (pre Bratislavu a Košice platí v rámci mesta) 
  • cestu do zdravotníckeho zariadenia
  • pobyt v prírode v rámci okresu (pre Bratislavu a Košice platí v rámci mesta)
  • cestu na pohreb blízkej osoby
  • starostlivosť o blízku osobu v rámci okresu (pre Bratislavu a Košice platí v rámci mesta)

Vláda zároveň zakazuje uplatňovať právo pokojne sa zhromažďovať s výnimkou osôb žijúcich v jednej domácnosti.

Účel cesty budeme musieť pri kontrole preukázať

Polícia zároveň každého, kto bude kontrolovaný, žiada, aby dôvod svojej výnimky hodnoverným spôsobom preukázal. Zatiaľ sa však ani kompetentní nezhodli v tom, čo to presne znamená. „Môj osobný názor je, že by sme nemuseli takto ľudí zdržovať tým, že by si takéto potvrdenie vybavovali, ale keď sa policajný zbor rozhodne, že to chce a im to uľahčí robotu, tak pôjdeme tou cestou,“ reagoval predseda vlády Igor Matovič.

Na to, ako to bude v prípade, ak človek býva na inom mieste ako má uvedené v OP, čo býva častý prípad ľudí v podnájme, sme úplne jasnú odpoveď nedostali ani od premiéra, polície či ministerstva vnútra. „Neviem, budem sa informovať u ministra vnútra. Ale predpokladám, že ministerstvo vnútra ešte bude presne ľudí informovať a dá možno nejaké upresnenia k tomu uzneseniu vlády,“ doplnil Matovič.

Polícia tvrdí, že bude každý prípad posudzovať individuálne. „Každý bude preto musieť preukázať svoju totožnosť a uviesť telefónne číslo, cieľ cesty a jej účel. Kto nebude rešpektovať obmedzenie pohybu, toho policajt vráti naspäť. Inak mu bude uložená sankcia,“ upresnil hovorca prezídia Michal Slivka. A to až vo výške 1 659 eur.

Zákaz zhromažďovania ohraničený dátumom sviatkov ale nie je

Čo znamená pobyt v prírode? Čo je a čo už nie je zhromažďovanie? Čo obed či grilovačka v kruhu širšej rodiny? A budú obmedzenia trvať aj po Veľkej noci? Tieto a veľa ďalších otázok sa natíska po tom, čo vláda sprísnila opatrenia v súvislosti s blížiacimi sa sviatkami.

V prijatom uznesení vlády je zákaz cestovania ohraničený dátumom Veľkej noci. Lenže hovorí sa tu aj o zákaze zhromažďovania a tam už dátum chýba. Namieste je preto otázka, či to bola chyba alebo si vláda zámerne nechala zadné vrátka, aby sme sa nemohli zhromažďovať ani po Veľkej noci. „Neviem vám na túto otázku odpovedať. Osobne si myslím, že nebol by najlepší problém, aby aj do budúcna takéto opatrenie platilo, aj keď by to nebolo časovo obmedzené,“ pripustil Matovič.

Viac..  Júlia Navaľná: „Ak chcete poraziť Putina, bojujte s jeho zločineckým gangom"

Čiže to nebol omyl, ale zámer. Zákaz zhromažďovania bude platiť aj po Veľkej noci. Otázka znie, dokedy. „Časové ohraničenie v tomto prípade určuje zákon, ktorým bol vyhlásený núdzový stav,“ vysvetlil právnik Peter Lukašek. Ten môže byť vyhlásený najviac na 90 dní. V našom prípade by to bolo do polovice júna.

Zákaz zhromažďovania budú kontrolovať policajti aj vojaci. Napríklad aj pobyt v prírode. Zákon ho však nepozná. Čo však v prípade, že v okrese nemáme les. „To budú určite aj parky a voľné priestranstvá, v ktorých je možné sa voľne pohybovať,“ dodal Lukašek.

Mimo okres môže nastať problém

Prechádzka s kočiarom, hoci aj medzi panelákmi, je zase výnimkou, keďže ide o starostlivosť o dieťa. Ak ide o starostlivosť o blízkeho z iného okresu, môže to byť problém. „Pokiaľ splníme tú výnimku, že ide o nevyhnutné zabezpečenie nevyhnutných potrieb pre túto osobu, tak ten výjazd bude povolený aj cez iný okres,“ ubezpečil Lukašek.„Každý, ktorý bude kontrolovaný, bude ale musieť dôvod výnimky hodnoverným spôsobom preukázať,“ upozornila polícia.

Polícia zverejnila podrobnejšie vysvetlenie množiacich sa otázok a situácií. Odvoláva sa na zákaz zhromažďovať sa s inými osobami okrem tých, ktoré žijú v spoločnej domácnosti. Právnik však hovorí, že ak splníme výnimku pri obmedzení pohybu, čas s najbližšími by nemal byť problém. „Pobyt na záhrade alebo hoci aj s rodičmi, hoci nežijeme spolu v spoločnej domácnosti, sa nebude považovať za zhromaždenie podľa článku 28 ústavy,“ upresnil Lukašek.

Naša záhrada, či chata v rámci okresu, totiž nie je verejným priestranstvom. Tým je ale priestor pred obchodmi s potravinami a tam sa ľudia v týchto dňoch často hromadia. Ani toto však nie je zhromaždením. Rovnako povolené je aj vyzdvihnutie jedla z okienka reštaurácie či beh po hrádzi. Avšak len v prítomnosti členov domácnosti.

Každý z nás bude počas sviatkov v situácii, ktorá bude niečim špecifická. Otázok o tom, ako to vlastne bude, je teda veľa. Všetky by boli zbytočné, ak by sme jednoducho zostali doma.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices