ECB
Európska centrálna banka. PHOTO: © European Union- EP.

Analytici dvíhajú varovný prst: Keď urýchlene nepríde veľká pomoc, ekonomika u nás ľahne popolom

BRATISLAVA / Kým mnohé európske krajiny sa pripravujú na znovuotvorenie ekonomiky, Slovensko ide opačným smerom. Podľa ekonómov teraz nie je čas na to, aby slovenská vláda analyzovala, či je niečo drahé alebo lacné, alebo či sa oplatí požičiavať si. Zachrániť ekonomiku podľa nich treba bez ohľadu na náklady, lebo v budúcnosti to môže byť oveľa drahšie.

Podľa ekonómov sa teraz nemôžeme pozerať na to, do akej miery sa Slovensko zadĺži, pretože každý nezamestnaný človek bude pre štát v konečnom dôsledku oveľa drahší. “My ideme presne opačným smerom ako väčšina Európy. A pokiaľ urýchlene nepríde veľká pomoc predovšetkým pre veľké firmy, tak naozaj ekonomika ľahne popolom a budeme sa z tejto koronakrízy spamätávať ešte niekoľko rokov,” skonštatoval Stanislav Pánis, analytik a burzový maklér.

Taliansko najnovšie ohlásilo najväčší zásah v dejinách. Tamojšie firmy dostanú 400 miliárd eur. Nemecko vyčlenilo najväčší balík pomoci od druhej svetovej vojny. Výška zadĺženia jednotlivých krajín ide prakticky teraz úplne bokom. “Pokiaľ teraz prídu ľudia o prácu a bude sa masívne prepúšťať, pretože kroky vlády nestačia, všetci nezamestnaní budú tento štát stáť ďaleko viac,“ povedal výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor.

Európska centrálna banka spustila takzvaný pandemický program. Aj z neho si Slovensko bude môcť požičať. Podľa odborníkov je mimoriadne dôležité, aby sme si z neho ukrojili čo najviac. “Nemá zmysel sa hrať na nejakých šetrilkov za cenu toho, že si rozbijeme celú ekonomiku a rozvrátime verejné financie po odznení koronakrízy,” myslí si Pánis.

Viac..  Predaj nových áut v EÚ ožil a v januári vzrástol

Najhoršie pre ekonomiku, čo by sa mohlo stať je podľa zamestnávateľov stále otázny „lockdown“. Ak by sme podľa nich zavreli celé Slovensko, nemal by na nás kto robiť. Aj v Číne sa zavrela iba časť krajiny a zvyšok na ňu pracoval.

“Keď zatvorili Wu-chan, keď zatvorili 15 miliónov ľudí a potom 60 miliónov ľudí, tak miliarda 260 miliónov ľudí robila na celú túto oblasť a celá Čína tomu pomáhala,“ vyjadril sa generálny riaditeľ Železiarní Podbrezová Vladimír Soták. Aj toto napríklad riešil Igor Matovič na utorkovom stretnutí so zamestnávateľmi. Do konca týždňa má predstaviť opatrenia aj pre veľké firmy.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices