letisko, dovolenka
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Čo so zakúpenými dovolenkami? Vláda a cestovné kancelárie hľadajú riešenie

BRATISLAVA / Ďalším veľkým problémom je prepad cestovného ruchu. Mnohí Slováci si už v decembri zakúpili zájazdy na leto. Teraz nevedia, či na dovolenku pôjdu, a ak nie, čo bude s ich peniazmi. Vláda a cestovné kancelárie preto hľadajú riešenie.

Vďaka koronakríze ide dole z kopca aj cestovný ruch. postihnuté sú cestovky, ale aj ich klienti. Tí sa obávajú, že prídu o svoje peniaze. A nie je ich málo. Rovnako ako mnohí aj rodina Královcov si ešte v decembri zakúpila all inclusive zájazd do Gécka. „Bojíme sa, je to dosť veľká suma,“ hovorí Kristína Králová.

Cestovné kancelárie spolu s vládou preto hľadajú riešenia. Ľahké to nebude. „Cestovky poslali peniaze do Egypta, Turecka, Grécka a tak ďalej,“ vraví premiér Igor Matovič. „Jedna vec je ochrániť spotrebiteľov, druhá cestovné kancelárie ako také,“ poznamenal minister dopravy Andrej Doležal.

Ministerstvo dopravy navrhuje napríklad poukážku dovolenky do budúcnosti. „Kedy klient dostane poukaz, ktorý môže využiť až do roku 2021,“ vraví Doleža.

O tomto riešení rokovala Asociácia cestovných agentúr a so zástupcami poisťovní aj na ministerstve hospodárstva. Jej prezident si vie predstaviť takéto riešenie. Ochranná lehota bude dátumovo ohraničená, možno do konca budúcej sezóny, teda do 31.12.2021,“ vraví prezident SACKA Roman Berkes.

Viac..  Europarlament prijal plán na ochranu trhu EÚ s energiou pred manipuláciou

Až vtedy by zároveň mohli dostať peniaze späť všetci tí, ktorí odmietnu náhradnú dovolenku v inom termíne a budú sa dožadovať refundácie. Peniaze im v klasickej lehote momentálne cestovky vrátiť nevedia. „Nechceme, aby cestovné kancelárie teraz masívne krachovali,“ tvrdí minister hospodárstva Richard Sulík.

Ďalším prípadom sú ľudia, ktorí zatiaľ zaplatili zálohy. Tam sa to líši od cestovky k cestovke. Niektoré ponúkajú odklad splátok, kým nebude situácia jasnejšia, iné sa striktne držia splátkového kalendára.

„Možno si v takomto prípade musia potom klienti do budúcnosti uvedomiť, že kde mali aké výhody, alebo naopak nevýhody,“ dodal Berkes.

Obe ministerstva sľubujú také riešenie, aby aj vlk ostal sýty aj ovca celá.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/ Richard Juriš

O dac

Odporúčame pozrieť

potraviny, spotrebitel, supermarket

Europarlament chce zlepšiť ochranu spotrebiteľov pred zavádzajúcimi tvrdeniami

Európsky parlament prijal svoje stanovisko k zavedeniu systému overovania a predbežného schvaľovania environmentálnych marketingových tvrdení …

Consent choices