Stefanec
Europoslanec a člen predsedníctva KDH Ivan Štefanec. PHOTO: © European Union.-EP.

Ivan Štefanec: WHO nemôže ignorovať Taiwan

Europoslanec a vedúci slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane Ivan Štefanec (KDH) inicioval výzvu Vysokému reprezentantovi EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josephovi Borrellovi, aby využil svoj vplyv a pomohol Taiwanu stať sa riadnym členom Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Hoci tamojšie zdravotníctvo a medicínska veda patria k najvyspelejším na svete, Taiwan sa úspešne bráni pandémii koronavírusu a urobil v tejto oblasti významné vedecké objavy, Čína z politických dôvodov stále bráni jeho členstvu vo WHO. List podpísalo 67 europoslancov naprieč politickým spektrom. 

„WHO berie Taiwan ako súčasť Číny a to bráni jeho expertom, aby sa zúčastňovali stretnutí a vymieňali si skúsenosti s kolegami s iných krajín. WHO sa tak spreneveruje svojim mottám „Zdravie pre každého“ a „Nikoho nenecháme samého.“ Keďže Taiwan urobil včasné a efektívne kroky voči pandémii, ktoré boli aj medzinárodne ocenené, som presvedčený, že je dôležité zapojiť ho do medzinárodnej spolupráce,“ píše sa v liste.

Viac..  Ivan Štefanec: Rozširovanie EÚ nás robí silnejšími

„Čínska vláda nielenže dopomohla k rozšíreniu koronavírusu vo svojej krajine aj vo svete, ale aj odmieta, aby štát, ktorý proti nemu bojuje najefektívnejšie zdieľal svoje skúsenosti a informácie. Je to hlúpe, neprezieravé a neľudské. V týchto ťažkých časoch musí ísť politika úplne bokom a všetci sa musíme spojiť. Preto som inicioval túto výzvu, aby konečne aj Európska únia zmenila svoj prístup a podporila tých, ktorí môžu v zdolávaní pandémie na celom svete skutočne pomôcť. Ďakujem svojim kolegom za podporu,“ uzatvoril Štefanec.

COVID19_and_Taiwans_participation_in_the_WHO

O dac

Odporúčame pozrieť

I. Štefanec: Minister Takáč má farmárov počúvať, nie na nich podávať trestné oznámenia

Farmárske združenia pokračujú vo svojich protestoch pred ministerstvom pôdohospodárstva aj dnes. Minister pôdohospodárstva a rozvoja …

Consent choices