koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Rúška, ventilátory alebo pomoc pri liečení pacientov. Krajiny EÚ si pomáhajú v boji proti COVID-19

Dodávky ventilátorov alebo príjem zahraničných pacientov v kritickom stave. Pozrite sa, ako si európske krajiny pomáhajú počas koronakrízy.

Európska solidarita v časoch koronakrízy

Súčasnú koronakrízu sa nám podarí prekonať len spoločne. Viaceré európske krajiny to už pochopili a začínajú si pomáhať. Ide buď o hmotnú pomoc vo forme zdravotníckeho vybavenia, ako sú napríklad rúška či ventilátory, alebo pomoc pri liečení pacientov, pre ktorých už nie je v ich krajine miesto na JIS-kách. Členské štáty si okrem toho pomáhajú aj pri repatriácii svojich občanov z celého sveta.

Zdravotnícke vybavenie a príjem pacientov zo zahraničia

Pomocnú roku podávajú veľké i malé krajiny. Francúzsko poskytlo Taliansku rúška a Nemecko zas zdravotnícke vybavenie. Luxembursko prijalo z Francúzska pacientov v kritickom stave a Česko darovalo ochranné oblečenie Talianom a Španielom.

Repatriácia občanov

Členské krajiny sa spoločne podieľajú aj na repatriácii európskych občanov zo zahraničia. Od začiatku epidémie sa im podarilo vrátiť domov už tisícky ľudí. Keď pre týchto ľudí organizujú lety naspäť do EÚ, tak na palubu berú aj občanov iných krajín EÚ. Dnes je to asi tretina, no počet týchto letov aj podiel zahraničných pasažierov by sa mal zvýšiť.

Viac..  Umelá inteligencia: Europarlament prijal prelomový zákon

Čo proti COVID-19 robí EÚ

Samotná EÚ medzitým vyčlenila finančné prostriedky na vývoj liekov a vakcín aj 37 miliárd eur na pomoc pre členské štáty. Okrem toho organizuje spoločné verejné nákupy zdravotníckeho vybavenia a prijala mnoho ďalších dôležitých opatrení.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices