rodina, koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Koronavírus: Takto sa zmenil život na Slovensku mesiac po prvom potvrdenom prípade

BRATISLAVA / Šiesteho marca na Slovensku potvrdili prvý prípad pozitívneho testovania na ochorenie COVID-19. Uplynul mesiac a pár dní a mnohým sa to zdá, akoby prešiel už celý rok. Náš život sa odvtedy úplne zmenil. Zrušili sme dovolenky v zahraničí, nechodíme nakupovať za hranice, nepopíjame s kamarátmi a naučili sme sa nosiť rúška.

„Slovensko má oficiálne potvrdený prvý prípad ochorenia na nový koronavírus,“ oznámil, dnes už expremiér, Peter Pellegrini. Ako veľmi táto informácia zmení život na Slovensku, to si ani Peter Pellegrini vtedy nevedel predstaviť. „Vtedy ešte možno nie, aj keď som už tušil, že nás nečaká nič dobré. A ja som veľmi vďačný, že ten národ pochopil veľmi rýchlo, aká vážna vec nastala,“ vyjadril sa teraz Pellegrini.

Informácia však vyvolala nákupné šialenstvo a niektoré druhy tovaru ako napríklad droždie sú aj dnes cennejšie nielen ako zlato. Ľudia sa rýchlo adaptovali na nakupovanie cez internet. „Zaznamenali sme 25 percentný medziročný nárast. Je logické, že najväčší nárast zaznamenali kategórie ako rúška, respirátory, dezinfekcia. Ale výrazný nárast sme zaznamenali pri e-knihách, pekárničkách či chladničkách,“ uviedol Tomáš Braverman, šéf nákupného radcu Heureka.

No iní obchodníci už po 4 týždňoch života ovplyvneného pandémiou a obmedzeniami počítajú straty. Ten obrat pre kníhkupectvá mesačne sa odhaduje na 4 milióny eur. O to kníhkupci prichádzajú. Máme správy o tom, že tí, ktorí dlhobo rozmýšľali, či to majú robiť alebo nie, tak sa už rozhodli, že nie,“ povedal Juraj Heger, predseda vydavateľov kníh a kníhkupcov.

Viac..  Európska komisia upozorňuje na riziko hladomoru v Pásme Gazy

Pokiaľ tie opatrenia ešte budú platiť mesiac – dva, medziročný prepad tržieb bude vo výške 50 percent, to je to zhruba 500 miliónov eur poklesu tržieb v ubytovaní a stravovaní,“ upozornil prezident zväzu hotelov a reštaurácii Marek Harbuľák. Na iný systém chodu i práce s občanmi si musela počas marca zvykať aj samospráva.

Pandémia zrušila medzi prvými športové i kultúrne podujatia. Pred mesiacom zrejme nikomu z nás nenapadlo na čo všetko budeme mať dostatok času. Isté obmedzenie totiž priniesli aj isté výhody. Peter Pallo, ktorý získal titul učiteľ roka 2019 tvrdí, že doba online výučby žiakov i vzájomnej komunikácie, má svoj prínos. No a to najhlavnejšie na záver – marec priniesol spolupatričnosť pri šití rúšok i pomoci dôchodcom.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices