koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Veľkonočný nákup vyjde priemernú štvorčlennú rodinu tento rok viac ako vlani

Tohtoročné veľkonočné nákupy budú pre Slovákov drahšie. Ako pokračovala analytička Slovenskej sporiteľne Lenka Buchláková, s rastúcimi cenami niektorých druhov potravín vyjde priemernú štvorčlennú rodinu na Slovensku veľkonočný nákup o zhruba 13 % viac ako vlani. Za základný veľkonočný nákup zložený z dvadsiatich rôznych položiek zaplatíme podľa posledných dostupných údajov Štatistického úradu SR v obchode 46,81 eura.

Kým slovenské domácnosti tento rok ušetria pri mliečnych výrobkoch, priplatia si podľa Buchlákovej napríklad za jablká, a to až o 14,5 %, ako aj za bravčové výrobky, ktoré medziročne zdraželi najviac. „Podpísal sa pod to africký mor ošípaných, ktorý zdecimoval farmy po celom svete a zvýšil dopyt po bravčovom mäse z Európy, pričom spotrebitelia rastúce ceny bravčoviny pociťujú už od minulého roka,“ povedala Lenka Buchláková.

Drahšie sú napríklad v medziročnom porovnaní aj vajcia, a to o 5,6 %, polohrubá múka o 6,5 %, či šunková saláma o 15 %. Naopak, výrazne zlacnel tvaroh, a to o 18,7 %, maslo o 8,5 % či zemiaky o 11 %. Na svetových trhoch sa ceny cukru dostali najvyššie za posledné tri roky. „Dôvodom je výrazné zníženie produkcie cukru v Indii, ktorá je najväčší svetový producent cukru. Kilo kryštálového cukru sa u nás predáva v priemere za 0,74 eur, čo je medziročný rast o vyše sedem percent,“ doplnila Buchláková.

Viac..  E. Jurzyca: Ochota Slovákov vynakladať peniaze na zelené projekty naďalej klesá

Ceny potravín ovplyvňuje podľa analytičky najmä úroda, ktorá je závislá od počasia, náklady na prácu, ako príplatky za prácu v noci, cez víkend a cez sviatky, spracovanie surovín či prepravné a iné náklady. Všeobecne platí, že slabšia úroda znamená následne vyššie ceny. Obchodníci tradične pred Veľkou nocou ponúkajú zľavy najmä na základné druhy potravín. Akciové ceny sú napríklad pri mlieku, cukre či múke. Tento rok sa podľa analytičky očakáva aj vzhľadom na súčasnú situáciu výraznejšie predzásobovanie potravinami.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

potraviny, spotrebitel, supermarket

Europarlament chce zlepšiť ochranu spotrebiteľov pred zavádzajúcimi tvrdeniami

Európsky parlament prijal svoje stanovisko k zavedeniu systému overovania a predbežného schvaľovania environmentálnych marketingových tvrdení …

Consent choices