Jurzyca
Europoslanec Eugen Jurzyca. PHOTO: © European Union-EP.

Eugen Jurzyca: Raz za 6 – 10 rokov prichádzajú krízy, treba sa na ne pripravovať kým sa darí

BRATISLAVA / Keď okamžite vláda nepomôže malým podnikateľom, ktorí majú svoje prevádzky v prenajatých priestoroch, po koronakríze sa nebudú mať kam vrátiť. Zatvorené obchody totiž stále musia platiť nájomné, na ktoré si však v týchto dňoch nezarobia. Podľa Iniciatívy slovenských maloobchodníkov vláda stále neurobila dosť.

V  maloobchode, v rôznych predajniach od kvetinárstiev až po butiky, pracuje viac ako 300 tisíc ľudí. “Je ohrozená viac ako polovica tých pracovných miesť, očakávam, že do toho štát vstúpi,“ tvrdí predseda predstavenstva NAY Peter Zálešák.

Najväčším problémom je pre nich neustále platenie nájmov. Aj za to, že musia mať predajne zavreté. Majitelia predajní zas musia platiť úvery, a tak ide v podstate o začarovaný kruh.

“V tejto chvíli naše prevádzky nemajú žiadne tržby okrem drobných z rozvozu, takže ak táto situácia bude trvať ešte niekoľko mesiacov a štát nepomôže najmä s nájmami, tak nebude schopná veľká časť najmä gastro prevádzok schopná otvoriť,“ hovorí spolumajiteľ Regal Burger Jozef Bardík.

Pomocnú ruku však už podáva Brusel a časť z nákladov by preplatili eurofondy. “Je naozaj dobré a žiaduce, aby Európska komisia urýchlene uvoľnila pravidlá pre malých a stredných podnikateľov na to, aby mohli čerpať peniaze,“ hovorí europoslanec Peter Pollák.

Eugen Jurzyca: Ak by sa dlh znižoval rýchlejšie, mohli sme mať pre podnikateľov viac peňazí

„Prichádza ťažká kríza, hlásia to všetci, máme prepady na akciových trhoch, automobilky zatvárajú. Raz za 6-10 rokov takéto krízy prichádzajú. Reakcie terajšej vlády nie sú zlé, ale v minulom období neznižovala v dobrých časoch dlh tak, ako ho mohla a mala znižovať. Dnes by sme mali oveľa viac peňazí na riešenie krízy. Keď opozícia štyri roky hovorila, aby sa dlh znižoval rýchlejšie, vtedajšia vláda odpovedala, že netreba a aby sme prestali „kuvikať“ a neprivolávali. Takúto krízu sme neprivolali a aj odborná literatúra hovorí, že raz za čas takéto krízy prídu a najlepšou prípravou a odpoveďou je nízky verejný dlh. O tomto sme predchádzajúcu vládu nedokázali presvedčiť a teraz sme mohli mať pre podnikateľov oveľa viac peňazí,“ hovorí pre EuropskeNoviny.sk europoslanec a ekonóm Eugen Jurzyca.

Viac..  Lídri EÚ podporili plán na použitie výnosov z ruských aktív v prospech Ukrajiny

Nájsť zhodu vo vláde ohľadom pomoci pre podnikateľov však nie je úplne jednoduché. Napríklad ministerstvo hospodárstva by chcelo, aby časť z nájmu preplatil štát a hovorí aj o zákone, podľa ktorého by sa istá časť zníženia nájmu voči prenajímateľom vynútila.

“Tie prevádzky veľakrát majú vysoké nájmy, či už v obchodných centrách, alebo v nejakých exkluzívnych a exponovaných priestoroch a nie všetci sú tak bohatí, ktorí si vedia povedzme dva mesiace fungovať len tak, že si vedia platiť nájmy,“ hovorí minister hospodárstva Richard Sulík.

“V mnohých iných krajinách Európskej únie bola práve otázka nájmov jedna z prvých, ktoré riešili a riešili tie vlády problémy malých a stredných podnikov a ich ďalšieho prežitia. Žiaľbohu nájmy na Slovensku zostali do istej miery bokom,“ dodáva europoslanec Martin Hojsík.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík o raňajkovej smernici: Rodičia chcú vedieť, čo natierajú deťom na chlieb

BRATISLAVA / Ako nové európske zákony zvýšia ochranu potravín v obchodoch? Sú naše pracie prostriedky …

Consent choices