pollak
Peter Pollák, europoslanec /OĽaNO, EPP/. PHOTO: FB PP

Peter Pollák: Prečo sme uzavreli celé osady

KROMPACHY / Vláda sa rozhodla v súvislosti so zastavením šírenia koronavírusu uzavrieť pred niekoľkými dňami päť osád v okrese Spišská Nová Ves. Na brífingu po zasadnutí krízového štábu v Krompachoch o tom ešte vo štvrtok informovali predseda vlády Igor Matovič a hlavný hygienik Ján Mikas. „Rozhodli sme sa, že uzavrieme určité osady,“ uviedol hlavný hygienik Ján Mikas. Spoločne s premiérom sa v jednotlivých osadách zúčastnil aj bývalý splnomocnenec Vlády pre rómske otázky a súčasný europoslanec Peter Pollák.

Peter Pollák: Rozhodli odborníci, nie politici

„Realizácia karantény pozitívneho človeka napríklad v bratislavskom Ružinove je úplne iná ako realizácia karantény pozitívneho Róma v osade. Kým v Ružinove sa karanténa dá vykonať v byte, kde sa človek stretáva s malým počtom ľudí, v osade je sociálna interakcia pozitívneho človeka obrovská. Nešlo o politické rozhodnutie, pýtali sme sa odborníkov, epidemiológov a tí jednoznačne odporúčali pri osadách urobiť kroky, ktoré sú síce nepopulárne, ale veľmi potrebné na ochranu života a ľudí v osadách, aj mimo nich. Odborníci jednoznačne odporúčali uzavrieť celé osady, nešlo o politické rozhodnutie,“ vysvetľuje Peter Pollák.

„Týka sa to mesta Krompachy, konkrétne sú tu tri lokality, v ktorých sú pozitívne testovaní a potom sa to týka dvoch blízkych obcí Bystrany a Žehra. Čiže päť lokalít, kde sú pozitívne testovaní ľudia na ochorenie COVID-19,“ uviedol predseda vlády Igor Matovič. O verejný poriadok sa starajú vojaci a policajti, ktorí ľuďom zabezpečujú potraviny aj zdravotnú starostlivosť. „Chceme to dostať pod kontrolu. Nie sú to žiadne špeciálne opatrenia, ktoré sme teraz vymysleli v Krompachoch. Toto sú postupy epidemiológov po celom svete,“ dodal Matovič.

Ako ďalej informoval Ján Mikas, zvažovali aj možnosť dávať do karantény len osoby, u ktorých sa potvrdil tento vírus, avšak po zvážení miestnych podmienok a zvyklostí sa rozhodli pre uzatvorenie osád. „Budeme ďalej monitorovať epidemiologickú situáciu a v prípade, že by sa zhoršil stav niekoho z týchto osád, potom sa samozrejme zabezpečí adekvátna zdravotná starostlivosť,“ dodal Mikas.

Viac..  Peter Pollák: Novinárom musíme zaručiť, aby nepísali pod tlakom, ale slobodne

S testovaním v marginalizovaných rómskych komunitách začali v piatok 3. apríla v obci Jarovnice v okrese Sabinov. Testovanie zabezpečujú Ozbrojené sily (OS) SR v spolupráci so štátnou príspevkovou organizáciou ministerstva zdravotníctva Zdravé regióny. Zatiaľ otestovali 33 osád, na čom pracovali štyri odberové tímy. Zostáva ešte viac ako tisíc osád. V osadách testovali len tých ľudí, ktorí prišli zo zahraničia.

Osady sú pod kontrolou

Od štvrtkovej polnoci teda policajné hliadky strážia vstupy do troch osád v Krompachoch, jednej v Bystranoch, jednej v Žehre a dozerajú aj na okolie. Sú rozmiestnení tak, aby mali na očiach celú osadu. Od rána zatiaľ žiadne problémy s tamojšími obyvateľmi nemali. V komunitách prebieha klasický život. Ak by však niekto chcel z osady odísť, nedovolia mu to a rovnako keď do nej niekto vojde, už tam musí zostať. Výnimku majú iba záchranné zložky. Čaká sa na príchod armády, ktorá by mala policajtom pomôcť pri strážení.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy – prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Zavedenie COVID certifikátov uľahčilo pohyb po EÚ. Často sú podobné projekty spojené so vznikom novej, …

Consent choices