koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Slovenskí vedci vytvárajú vakcínu proti koronavírusu

BRATISLAVA / Slovenskí vedci pracujú na vývoji vakcíny proti Covidu-19 a ak všetko pôjde podľa ich plánu, svetlo sveta by mohla uzrieť už v lete.

Slovenská biotechnologická spoločnosť AXON Neuroscience vyvíja vakcínu proti ochoreniu COVID-19. Spoločnosť má viac než 20 rokov skúseností vo vývoji bezpečných a imunogénnych peptidových vakcín. Jej dobre zavedená škálovateľná technológia umožnila spoločnosti v uplynulých týždňoch rýchlo konať a vytvoriť novú peptidovú vakcínu v rámci podpory globálneho boja proti ochoreniu COVID-19. „Máme viac ako šesťdesiat vedcov s odbornými znalosťami v kľúčových odboroch – imunológia, farmakológia, štrukturálna biológia, proteomika, genomika – vďaka čomu má Axon ideálne podmienky na nájdenie rýchleho riešenia pre boj s novým koronavírusom,“ uviedol hlavný vedecký pracovník spoločnosti Norbert Žilka.

Spoločnosť Axon pri vývoji novej profylaktickej vakcíny použila svoju zavedenú platformu vakcín na báze peptidov. Určená bude na liečbu nakazených pacientov a ochranu zdravých jednotlivcov pred infekciou. Vakcína obsahuje iba vybrané epitopy schopné vyvolať imunitné reakcie buniek, ktoré bránia stretu vírusového proteínu s cieľovými ľudskými bunkami a nedovolia tak vírusu vniknúť do buniek a šíriť sa. Tento prístup má zabrániť neželaným vážnym vedľajším účinkom, ktoré zaznamenali pri predchádzajúcich štúdiách konvenčných vakcín proti SARS-CoV.

U starších pacientov, ktorí sú ochorením COVID-19 najviac ohrození, môžu vzniknúť vážne problémy s dýchaním a zápal pľúc, ktoré môžu následne viesť k trvalému poškodeniu pľúc či dokonca k smrti. Seniori vo všeobecnosti nereagujú dobre na očkovanie, preto má bežné očkovanie u ich len obmedzený efekt. Spoločnosť Axon vyvinula inovatívne technológie, ktoré stimulujú imunitné systémy starších ľudí a ľudí s imunodeficienciou s cieľom zabezpečiť ochranu tejto zraniteľnej časti populácie. „Ľudský imunitný systém sa s vekom pomaly zhoršuje. Preto sú starší ľudia veľmi citliví na SARS-CoV-2 a majú sklon k ťažkým respiračným komplikáciám. Veríme, že máme bezpečný a efektívny koncept vakcíny, ktorý zabráni budúcemu šíreniu ochorenia COVID-19 a zároveň ochráni najzraniteľnejšie skupiny,” uviedla profesorka Eva Kontseková, imunologička a vedúca imunoterapie v Axone.

Viac..  Komisia zaregistruje iniciatívu občanov „Môj hlas, moja voľba: za bezpečnú a dostupnú interrupciu"

„V súčasnosti prebieha tzv. predklinická validácia našej vakcíny, čo znamená potvrdenie jej účinnosti v laboratórnych podmienkach na bunkových a zvieracích modeloch. Zhruba v júli 2020 by mala byť validácia ukončená a vakcína bude následne pripravená do výroby. Zatiaľ ten samotný vývoj prebieha kompletne interne z našej spoločnosti, za účasti viac ako 60 vedcov,“ vysvetlil Michal Fresser z AXON Neuroscience.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices