kvety, priroda
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Lúčnym kvetom svitá v mestách vďaka koronakríze na lepšie časy

Lúčnym kvetom svitá na lepšie časy, pretože mnohé samosprávy počas koronavírusovej krízy prestali kosiť krajnice či parky. Predpovedá to britská nadácia na ochranu divokých rastlín Plantlife. Nadácia už roky apeluje na mestské rady, aby nechávali kosiť trávu menej často. Vyzýva ich tiež, aby s kosením počkali, kým sa kvety vysemenia. Hoci sa prístup podľa ochranárov za posledné roky už čiastočne zlepšil, niektorí úradníci stále tvrdia, že obyvatelia si prajú pekne upravené trávniky a krajnice.

Aktuálny predbežný výskum nadácie naznačuje, že kosenie patrí medzi prvé aktivity, ktoré mestá či obce v rámci krízy prestali vykonávať. Dôvodom je čiastočne fakt, že zamestnanci sú chorí alebo v izolácii, na druhej strane ide o úsporu verejných financií v čase, keď sú rozpočty tesné. Svoju rolu však zohráva aj rastúca podpora verejnosti pre lúčne kvety, napríklad popri cestách.

Viac..  Jourová bude v eurokomisii dočasne zodpovedať aj za politiku spravodlivosti

“Sme, samozrejme, veľmi znepokojení krízou okolo ochorenia COVID-19 a chceme, aby sa čím kôr skončila. Ale pokiaľ mestské rady zmenia pre krízu svoje metódy, bude to pre budúcnosť prospešné,“ uviedol pre BBC News Trevor Dines z Plantlife.

Pôvodný článok:
https://www.bbc.com/news/science-environment-52215273

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Európska agentúra pre lieky: Koronavírus je stále hrozbou

Ochorenie COVID-19 zostáva hrozbou, aj keď už nepredstavuje celosvetový stav núdze. Uviedla to v utorok …

Consent choices