koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Domov sociálnych služieb v Pezinku je zamorený koronavírusom. 47 ľudí sa nakazilo a počet môže rásť

PEZINOK / Situácia v Domove sociálnych služieb v Pezinku sa výrazne zhoršila. Potom ako cez víkend potvrdili nový koronavírus u 90 ročnej starenky, sa počet infikovaných zvýšil na 47. No otestovaní zatiaľ nie sú všetci. Riaditeľka dala v sobotu celé zariadenie do karantény, aj vrátane personálu. Areál strážia policajti.

Ešte v noci odviezli z Domova sociálnych služieb v Pezinku do nemocnice ďalších štyroch seniorov, ktorí vykazovali príznaky nového koronavírusu. Aktuálne je tak z tohto zariadenia hospitalizovaných na Infekčnom oddelení 7 pacientov. „Jeden pacient je práve na umelej pľúcnej ventilácii. Traja sú v relatívne stabilizovanom stave, sú však pod stálym dohľadom lekárov. Vzhľadom k veku týchto pacientov, sa môže ich zdravotný stav kedykoľvek zmeniť,“ povedala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava.

Počas Veľkonočnej nedele otestovali ďalších 103 ľudí a to 78 klientov a 25 členný personál. „Regionálny úrad verejného zdravotníctva nám dnes potvrdil 47 pozitívne testovaných ľudí, z toho je 5 zamestnancov a 42 klientov,“ dodal bratislavský župan  Juraj Droba. Keďže seniori sú vo veku od 60-90 rokov, minister zdravotníctva okamžite vytvoril tzv klinický tím. „Tím expretov sa momentálne teraz aj nachádza v domove sociálnej starostlivosti a realizuje tzv. klinický skríning, vyšetruje jednotlivých pacientov v akom sú stave,“ povedal Krajčí.
Na základe toho im bude nasadená liečba. V prípade, že sa ich stav zhorší, automaticky ich hospitalizujú v nemocnici. „O klientov je postarané a zamestnanci sa nachádzajú vo vnútri s tým, že od župy dostali postele a každý má samostatnú izbu,“ ubezpečil Droba. Okolo celého areálu zariadenia sociálnych služieb pribudli aj pásky mestskej polície a taktiež ho strážia aj štátni policajti. Dôvodom boli blízki príbuzní, ktorí sa snažili k svojim seniorom dostať aspoň do blízkosti niekoľkých metrov. Podľa bratislavského župana nikto z klientov ani z rodinných príslušníkov nejde von a nikto ani dnu.

Jedna z opatrovateliek tvrdí, že seniori mali príznaky koronavírusu už 2 týždne.„Pretože tam im stúpala teplota, potom niektorým sa zlepšil stav, všetci kašľali. A jednoducho boli úplne malátni. Upadli naozaj, že na nepoznanie tí ľudia,“ povedala. „Ja mám tiež informácie, že tí niektorí klienti mali príznaky respiračných ochorení, ale treba sa na to pozrieť, že potom ďalej zaleží od lekára,“ informoval Krajčí.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Podľa riaditeľky odboru sociálnych vecí Marice Šikovej do zariadenia pravidelne chodila aj pani doktorka, spisovala teplotu klientom ráno, na obed, večer. Nemajú však informáciu, že by už pred dvoma týždňami mali takéto komplikácie. Krajčí tvrdí, že sa nepredpokladalo, že to bude toto ochorenie, to znamená, že oni boli symptomaticky liečení, až  kým nezistili, že za väčšinou príznakov bude práve toto ochorenie COVID 19.

Všetky sociálne zariadenia majú zákaz návštev od 6. marca. Podľa župy, ktorá je zriaďovateľom domova v Pezinku, žiadneho nového klienta odkedy sa objavil prvý pacient na Slovensku ani neprijali. Klientov tak mohol infikovať jedine nevedomky samotný personál. V najbližších dňoch by mali v tomto zariadení ešte otestovať ďalších 36 zamestnancov a 9 klientov seniorov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices