Wiezik
Europoslanec Michal Wiezik. PHOTO: © European Union-EP.

Michal Wiezik: Európa trvá na ceste udržateľnosti, klimatickej neutrality a spravodlivého prechodu

Výrazná posila pre ekologické smerovanie Európy – dve dobré správy:

Zatiaľ s najväčšou iniciatívou na podporu Európskeho ekologického dohovoru (European Green Deal) a Zelenej obnovy európskej ekonomiky prichádza predseda ENVI výboru Pascal Canfin. K jeho výzve sa pridalo 79 europoslancov, významné koncerny Ikea, H&M, Unilever, Danone, či E.ON, mimovládne organizácie a think-tanky, či ETUC (European Trade Union Confederation), celkovo 180 signatárov.

Takto výrazná podpora Zelenej obnovy európskej ekonomiky jednoznačne ukazuje, že Európa trvá na ceste udržateľnosti, klimatickej neutrality a spravodlivého prechodu, ktoré sú nevyhnutné pre ochranu životného prostredia a zabezpečenie pružnosti a stability našej spoločnosti.

Druhou veľmi pozitívnou správou je, že dvanásť európskych ministrov životného prostredia, vrátane ministrov Nemecka, Francúzska, Holandska, Talianska a Švédska podpísalo výzvu na to, aby Európsky ekologický dohovor zohrával kľúčovú úlohu pri rekonštruovaní ekonomiky Európy po COVID-19 kríze. V blízkej dobe sa očakáva podpis zo strany Grécka.

S podobnou výzvou sme s kolegami z Europarlamentu adresovali Európsku komisiu koncom marca, a je dobré vidieť, že sa k tomuto smerovaniu pripája stále viac ľudí, podieľajúcich sa na politických rozhodnutiach Európskej únie. Na druhej strane, to že EÚ trvá na svojom environmentálnom smerovaní, je pre mňa neklamným znakom koncepčného správania, ktoré neustúpilo greenwashingu a oportunizmu. Napĺňa ma to nádejou, že ide skutočne o pevné rozhodnutie, a Európa vykročila cestou udržateľnosti, aj napriek akútnej kríze, ktorej čelíme. Žiaľ, Slovensko túto výzvu zatiaľ nepodpísalo!

Viac..  Michal Wiezik o nezateplených budovách: Dalo by sa povedať, že zohrievame vesmír

Launch of the European alliance for a Green Recovery

Komentár pripravil europoslanec Michal Wiezik.

 

O dac

Odporúčame pozrieť

Právo na opravu: jednoduchšie opravy ako lákavejšia možnosť pre spotrebiteľov

Cieľom nového práva na opravu je znížiť množstvo odpadu a posilniť opravárenský sektor, aby sa …

Consent choices