Hojsik
Europoslanec Martin Hojsík. Foto: Archív MH.

Martin Hojsík: Prihlásenie sa Vlády SR k podpore Európskeho ekologického dohovoru a zelenej obnovy ekonomiky je dobrým krokom

Vítam rozhodnutie ministra životného prostredia Jána Budaja predložiť na rokovanie Vlády SR informáciu a výzvu na pripojenie sa k iniciatíve Európskej aliancie pre zelenú obnovu, ktorú sme ja a moji kolegovia z frakcie Renew Europe (Obnovme Európu) naštartovali v Európskom parlamente, a ku ktorej sa pridalo vyše 180 poslancov Európskeho parlamentu, ministrov členských štátov, riaditeľov medzinárodných firiem a lídrov odborových organizácií.

Koncept zelenej obnovy ekonomiky na Slovensku a v celej Európe dlhodobo presadzujem a v Európskom parlamente neúnavne pracujem na jeho realizácii. Pred pár týždňami som rozbehol aj podpisovú výzvu Vláde SR, kde žiadame, aby sa Vláda SR prihlásila k zelenej obnove a podnikla konkrétne kroky na jej realizáciu.

Ak chce Slovensko úspešne prekonať aktuálnu krízu a postaviť pevné základy budúceho ekonomického oživenia, ktoré nám zároveň umožní bojovať proti prichádzajúcej klimatickej kríze, je jedinou možnou odpoveďou investovať do modernizácie nášho priemyslu, rozsiahleho programu obnovy budov, prechodu na cirkulárnu ekonomiku, transformácie energetiky v súlade s princípmi trvalej udržateľnosti, prírode blízkom hospodárstve či adaptácie na zmenu klímy v sídlach.

Prihlásenie sa Vlády SR k podpore Európskeho ekologického dohovoru a zelenej obnovy ekonomiky je dobrým krokom. Nesmie však ostať len pri deklaráciách. Očakávam, že programové vyhlásenie vlády bude obsahovať konkrétne opatrenia, ktorými sa bude realizovať zelená obnova ekonomiky.

Viac..  Komisia stanovuje zásady obmedzujúce používanie najškodlivejších chemikálií

Prihlásenie sa k cieľu znížiť emisie o 65 percent či dosiahnutie klimatickej neutrality do roku 2040, vyhýbanie sa protichodnosti politík a „natieraniu“ špinavých technológií na zeleno, posilnenie odborných a analytických kapacít štátu v rezorte životného prostredia, či posilnenie a sfunkčnenie štátnej správy v tejto oblasti, sú základnými krokmi, ktoré od novej vlády očakávam. Slovensko potrebuje rozhodné činy a nič menej od novej vlády nemôžeme chcieť. Ja ako poslanec Európskeho parlamentu jej prácu budem pozorne kontrolovať.

Komentár pripravil europoslanec Martin Hojsík.

O dac

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices