Hojsik
Europoslanec Martin Hojsík. PHOTO: © European Union-EP.

Martin Hojsík: Svoju pozornosť musíme sústrediť na modernizáciu a zelené inovácie

Minister financií Eduard Heger dnes prezentoval jeho predstavu o reštarte ekonomiky. Vládna spotreba, ale aj vládne investície majú byť dôležitým motorom naštartovania ekonomiky. Zatiaľ je jasné, že veľkú časť reštartu budú tvoriť verejné investície, z veľkej časti financované z európskych zdrojov. Investovať do zastaraných a pre životné prostredie a ľudí škodlivých sektorov by bolo iba krátkodobým riešením. Svoju pozornosť musíme sústrediť na modernizáciu a zelené inovácie.

Ak chceme byť, slovami ministra Hegera, tigrom Európy, musíme začať aktívne pripravovať zelenú obnovu a stať sa lídrom v prechode na cirkulárnu a klimaticky neutrálnu ekonomiku. Takáto rekonštrukcia ekonomiky musí byť zároveň sociálne spravodlivá.

Tieto masívne investície musia stáť za zrodom nového ekonomického modelu: odolnejšieho, udržateľnejšieho a schopného ochrániť a pomôcť nám všetkým, nie len pár vyvoleným. Všetky tieto požiadavky spočívajú v ekonomike založenej na zelených zásadách. Prechod na uhlíkovo neutrálnu ekonomiku, ochrana biodiverzity či transformácia agropotravinárskych systémov, majú potenciál rýchlo priniesť pracovné miesta, rast a zlepšiť spôsob života všetkých občanov.

Viac..  Priemysel: Výrobné ceny v eurozóne aj v EÚ v januári klesli

Nová vláda stojí pred veľkou úlohou: prísť s rozumným a odborne dobre pripraveným plánom, ktorý bude znamenať zelenú obnovu slovenskej ekonomiky. Návody, ako na to, k dispozícii sú. Európsky zelený dohovor (European Green Deal) predstavený Európskou komisiou, spoločne s návrhmi Európskeho parlamentu, ktoré sme s kolegami pripravili, sú cestou ako pripraviť slovenskú a európsku ekonomiku pre výzvy 21. storočia, a zároveň vytvoriť nové pracovné príležitosti pre ľudí.

Komentár pripravil europoslanec Martin Hojsík

O dac

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Sankcie …

Consent choices