cernobyl
Zdroj: Reprofoto/noviny.sk

Požiar v Černobyle sa blíži k jadrovej elektrárni. Toxické výpary môžu zasiahnuť aj Slovensko

KYJEV / Ukrajinskí hasiči už viac ako týždeň bojujú s rozsiahlymi lesnými požiarmi v okolí Černobyľu, kde v 80. rokoch došlo k výbuchu reaktora jadrovej elektrárne. Ničivé plamene sa v dôsledku vetra rýchlo šíria a oheň sa už mal dostať aj do mesta Pripiať a do nebezpečných objektov v uzavretej zóne.

Ako píše tn.cz, v blízkosti miesta havárie už mala stúpnuť radiácia a jedovatý dym sa mal dostať aj za hranice Ukrajiny. Podľa odborníkov by mohli toxické výpary zasiahnuť pomerne veľkú časť Európy.

„Zlou správou je, že uprostred požiaru je úroveň radiácie nad normálom. Norma je 0,14, pričom zariadenie ukazuje hodnotu 2,3. Je to ale len v mieste ohniska požiaru,“ povedal vedúci inšpekcie životného prostredia Egor Firsov. Maximálna prípustná hodnota žiarenia je pritom 0,5 μSv / h.

Mohlo by dôjsť k explóziám, pri ktorých sa uvoľnia toxické látky

Miestne úrady sa obávajú, že by plamene mohli zachvátiť opustené vozidlá v bývalej továrni, informuje britský denník Express. Mohlo by tak dôjsť k masívnym explóziám, pri ktorých by sa uvoľnili toxické látky a zasiahli nielen Ukrajinu, ale aj susedné krajiny. Zraniteľnými štátmi sú predovšetkým Poľsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko a Moldavsko.

Dym z lesných požiarov sa dostal už do Ruska a Bieloruska. Podľa úradov situácia ešte zďaleka nie je pod kontrolou. Do boja s ohňom bola nasadená letecká technika a vyše 300 hasičov.

Požiar vyčíňa blízko úložiska rádioaktívneho odpadu

„Situácia je kritická. Zóna je v ohni. Miestne úrady hlásia, že všetko je pod kontrolou, ale v skutočnosti oheň rýchlo zaberá nové územia,“ napísal na Facebooku člen štátnej rady pre správu uzavretej zóny Jaroslav Jemelianenko.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Podľa portálu „nasa firms“, ktorý zhromažďuje a zverejňuje údaje o požiaroch z rôznych oblastí sveta, požiar lynčuje územie vo vzdialenosti asi 500 metrov od nového krytu Černobyľskej jadrovej elektrárne uzatvárajúceho zvyšky budovy reaktora číslo 4, ktorý explodoval pri najhoršej jadrovej havárii na svete. Hoci ukrajinská vláda odmieta obavy z úniku žiarenia, svedkovia vyjadrili obavy z katastrofy, ak plamene čím skôr neuhasia.

Požiare okolo Černobyľu nie sú neobvyklé

Región okolo Černobyľu pokrývajú husté lesy a lesné požiare tam nie sú neobvyklé. Za ich vznikom často stoja nezodpovední ľudia, ktorí na jar a na jeseň páli trávu, lístie či vetvy.

Černobyľskú uzavretú zónu s rozlohou 2600 štvorcových kilometrov zriadili po tragédii z apríla 1986. Oblasť je zväčša neobývaná, no žije tam približne 200 ľudí, ktorí tam napriek príkazom na evakuáciu ostali.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices