Remisova
Vicepremiérka Veronika Remišová. Foto: Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu.

Vicepremiérka Remišová varuje pred nárastom kybernetických útokov počas koronakrízy

Aktuálnu situáciu súvisiacu s ochorením COVID-19 čoraz viac zneužívajú počítačoví zločinci ako súčasť svojich kybernetických operácií, pričom sa často maskujú ako dôveryhodný subjekt. Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu upozorňuje na to, že hackeri môžu veľmi ľahko získať od ľudí ich citlivé dáta. Používajú tzv. phishingové správy, v ktorých vyzývajú na kliknutie na odkaz, stiahnutie určitej aplikácie či otvorenie prílohy. Kliknutím, stiahnutím či otvorením prílohy sa užívateľ dostane na škodlivú webovú stránku či k škodlivému softvéru.

„Chcela by som vyzvať ľudí, aby boli obozretní v tom, na čo vo svojej e-mailovej schránke klikajú a aké prílohy si sťahujú,“ varuje vicepremiérka.

Cieľom hackerov je špionáž, vydieranie či tzv. operácie hack-and-leak. Keďže situáciu okolo koronavírusu pozorne sleduje každý Slovák, kybernetickí útočníci presne vedia, ako e-maily správne naformulovať tak, aby ľudí zaujali. V predmete e-mailu preto často používajú slová ako „koronavírus“ či „COVID-19“.

Distribuujú škodlivý kód, tzv. malware, vyzývajú na registráciu do nových domén, ktoré sa týkajú „koronavírusu“ alebo „COVID-19“, no vedia tiež zneužiť infraštruktúru pre vzdialený prístup a prácu na diaľku, a teda home office. Často tak využívajú ľudské vlastnosti, ako je zvedavosť, ale aj obavy v súvislosti s pandémiou. Napríklad škodlivá aplikácia pre operačný systém Android sa tvári tak, že poskytuje pohyb nakazených osôb koronavírusom v reálnom čase, no namiesto toho sa pokúša užívateľa podviesť tak, aby poskytol administratívny prístup na inštaláciu tzv. ransomware. Je to škodlivý kód, ktorý zablokuje systém v počítači alebo zašifruje dáta v ňom a následne požaduje od „obete“ výkupné za obnovenie prístupu.

 Aby hackeri presvedčili užívateľov o tom, že odosielateľ je dôveryhodný, môžu im písať napríklad v mene Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) alebo jednotlivca s označením „Dr.“. E-mailové adresy sú posielané tak, aby navodili dojem, že sú odosielané z vlastnej organizácie a odporúčajú zamestnancovi, aby otvoril prílohu. Tie bývajú takisto často pomenované podľa témy pandémie. Preto sa treba mať na pozore a neklikať na odkazy, ktoré ľudia nemajú overené. Kybernetické útoky sú mimoriadne nebezpečné.

Viac..  Akt o digitálnych službách: usmernenie na zmiernenie systémových rizík vo voľbách online

Európska komisia spája sily, organizuje hackathon

Ochorenie COVID-19 hýbe celým svetom, a teda logicky aj Európskou úniou (EÚ). Európska komisia sa na rozdiel od hackerov snaží situáciu všetkými možnými spôsobmi riešiť. V úzkej spolupráci s členskými štátmi komisia organizuje celoeurópsky online hackathon, ktorého cieľom je prepojiť občiansku spoločnosť, inovátorov, partnerov a obstarávateľov z celej Európy. Tí spoločne zozbierajú inovatívne riešenia, ako s koronavírusom bojovať z ich pohľadov. Na podujatí sa virtuálne spojí 60 000 ľudí v 300 tímoch.

#EUvsVirus Hackathon sa bude konať od 24. do 26. apríla 2020 a bude riešiť výzvy, ktoré bezprostredne súvisia s ochorením COVID-19. Ide napríklad o rýchlu výrobu zariadení, rozširovanie výrobných kapacít, transfer znalostí a riešení medzi členskými štátmi únie, ktoré by sa mali rýchlo vyvinúť a zaviesť na jednotnom trhu EÚ. Viac informácii o hackathone sa nachádza na stránke www.euvsvirus.org.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices