Sassoli
Predseda EP David Sassoli. PHOTO: © European Union- EP.

David Sassoli: Demokracia musí fungovať aj v týchto ťažkých časoch

Predseda Európskeho parlamentu David Sassoli zahájil vo štvrtok ráno ďalšie mimoriadne plenárne zasadnutie venované boju proti pandémii COVID-19 a jej následkom.

David Sassoli vyjadril v úvode schôdze úprimnú sústrasť rodinám obetí nového koronavírusu a poďakoval sa zdravotníkom a dobrovoľníkom za ich obetavú prácu: „Ľudskosť našich občanov je naša najväčšia devíza.‟ vyhlásil dodávajúc, že zdravotníci sú v prvej línii tohto boja a za svoju prácu a štedrosť, ktorú preukazujú dokonca aj za najťažších okolností, si zaslúžia našu podporu, obdiv a vďaku.

Predseda EP sa poďakoval všetkým ľuďom, ktorí počas tejto krízy zotrvávajú na svojich pracoviskách, napríklad farmárov, kuriérov, telekomunikačných expertov a pokladníkov v obchodoch, a vyzdvihol ich zmysel pre disciplínu a zodpovednosť. Ocenil tiež všetkých občanov, ktorí rešpektujú preventívne opatrenia, nakupujú starším ľuďom vo svojom okolí a starajú sa o tých najzraniteľnejších.

David Sassoli pripomenul, že Európsky parlament ponúkol orgánom v Bruseli, Luxemburgu a Štrasburgu možnosť použiť jeho priestory. „Mestám, v ktorých pracujeme, dlžíme prejav vďaky,‟ vysvetlil.

Predseda EP zopakoval, že demokracia musí fungovať aj v týchto ťažkých časoch. Zdôraznil tiež, že inštitúcie EÚ sú odhodlané naďalej pracovať pre občanov a členské štáty – v čase krízy aj po nej – a prispieť tak ku globálnemu boju proti novému koronavírusu.

Viac..  Lajčák je v hre o post veľvyslanca EÚ vo Švajčiarsku

EÚ podporuje systémy zdravotnej starostlivosti a pracuje na tom, aby bolo potrebné zdravotnícke vybavenie čo najdostupnejšie, uviedol David Sassoli. Únia okrem toho podporuje výskum, pomáha pri snahách o udržanie pracovných miest, podporuje rodiny a najzraniteľnejšie osoby a poskytuje pomoc poľnohospodárom, rybárom a podnikateľom, dodal.

Poslanci počas mimoriadneho plenárneho zasadnutia prijmú uznesenie ku koordinovanej reakcii EÚ na pandémiu, ktorého súčasťou by mali byť odporúčania týkajúce sa postupného uvoľňovania obmedzení.

Podrobnosti o mimoriadnom plenárnom zasadnutí

Mimoriadne plenárne zasadnutie EP prebieha v dňoch 16. – 17. apríla.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices