plenarne zasadnutie
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Europoslanci budú hlasovať o ďalších núdzových opatreniach na boj proti pandémii COVID-19

Poslancov Európskeho parlamentu čaká tento štvrtok a piatok plenárne zasadnutie. Počas neho budú rokovať a hlasovať o nových návrhoch Európskej komisie na zvládnutie pandémie COVID-19 v EÚ.

Počas plenárnej schôdze, ktorá sa uskutoční 16. a 17. apríla, by mali poslanci Európskeho parlamentu hlasovať o nástroji núdzovej pomoci pre sektor zdravotníctva najviac postihnutých krajín EÚ vo výške 3 miliárd EUR a o obstarávaní zdravotníckych potrieb pre krajiny EÚ, ktoré ho nemajú dostatok. Súčasťou balíka sú aj ďalšie finančné prostriedky pre Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb a na pomoc Grécku, ktoré čelí zvýšenému migračnému tlaku.

Poslanci by mali hlasovať aj pomoci pre najchudobnejších občanov a rizikové skupiny, vrátane poskytovanie ochranného materiálu a dodávok jedla.

Hlasovať sa bude aj o výnimočných opatreniach, ktoré by mali umožniť využívať kohézne a štrukturálne fondy EÚ na zmiernenie dopadov koronavírusu, ako aj o finančnej pomoci pre rybárov a akvakultúrnym chovateľom.

Viac..  Európska priemyselná dohoda: Výzva k podpore investovania v Európe

Na programe je aj rozprava s Radou a Komisiou a hlasovanie o uznesení o koordinovanom postupe EÚ na boj proti pandémii Covid-19 a jeho dôsledkom.

Ako Európsky parlament funguje počas pandémie COVID-19

Parlament v týchto časoch zredukoval vo svojich priestoroch tradičné pracovné schôdze, ale svoje hlavné činnosti na schválenie naliehavých opatrení na boj proti pandémii vykonáva vďaka hlasovaniu na diaľku. Viac o tom, ako to funguje, sa dozviete vo videu.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices