Wiezik
Europoslanec Michal Wiezik. PHOTO: © European Union-EP.

Michal Wiezik: Verím, že sa EÚ vydá na cestu udržateľnosti a prospešnej budúcnosti

Tieto dva dni prebieha Plenárne zasadnutie a hlasovanie Europarlamentu zamerané najmä na zvládnutie COVID-19 krízy. Jedná sa o mobilizáciu 3 miliárd EUR priamo z rozpočtu EÚ, na pomoc členským štátom vyrovnať sa s dôsledkami krízy spôsobenej pandémiou Covid-19. Zdravotnícke systémy v celej Európe sú pod extrémnym tlakom, toto rozhodnutie umožňuje EÚ obstarávať a distribuovať potrebné lekárske vybavenie, financovať prepravu pacientov a podporovať výstavbu mobilných poľných nemocníc.

Dôležité je tiež hlasovanie o návrhu spoločného uznesenia o koordinovaných opatreniach EÚ na boj proti pandémii COVID-19 a jej dôsledkoch. Skupina ECR sa svojím návrhom snaží vymazať referenciu na Zelený dohovor ako základ rekonštrukcie ekonomiky, a nutnosť dosiahnuť klimatickú neutralitu. Návrh zelených, ktorý podporím, ide v opačnom garde, žiada príspevok každého sektoru ekonomiky ku klimatickej neutralite, a prevenciu straty biodiverzity.

Iné návrhy žiadajú lepšie uchopiť kontext covid pandémie, ako dôsledku exploatácie ekosystémov, napr. zreformovať spoločnú poľnohospodársku politiku a systém produkcie, zlepšiť režim kontroly vstupu produktov z divej prírody na náš trh a pod.

Viac..  Rada EÚ odobrila dobrovoľné opatrenia na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 %

Rezolúcia žiada tiež naviazať pomoc podnikom v kríze pod podmienkou, že pôjde vyslovene o využitie prostriedkov na pomoc zamestnancom, a nezabúda ani na marginalizované a znevýhodnené skupiny obyvateľstva.

Hlasovanie o navýšení rozpočtu EÚ na rok 2020, s koronavírusom priamo nesúvisí, týka sa ďalších závažných problémov, ako zvýšený migračný tlak v Grécku, a pomoc Albánsku, ktoré nedávno postihlo ničivé zemetrasenie.

O dac

Odporúčame pozrieť

elektrina

Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Vďaka aktuálne prijatej reforme bude trh EÚ s elektrinou stabilnejší, dostupnejší a udržateľnejší. Opatrenia zahŕňajúce …

Consent choices