Sabine Verheyen
Sabine Verheyen, predsedníčka Výboru pre kultúru a vzdelávanie. PHOTO: © European Union- EP.

Tisíce študentov programu Erazmus+ európskych dobrovoľníkov potrebujú uistenie o zachovaní svojho štatútu, upozorňujú europoslanci

165 000 súčasných študentov Erazmus+ a 5000 európskych dobrovoľníkov potrebuje uistenie o zachovaní svojho štatútu a preplatení nákladov, tvrdia poslanci Európskeho parlamentu. 

V liste adresovanom komisárke Mariyi Gabriel, píšu členovia Výboru EP pre kultúru a vzdelávanie, že súčasná komunikácia zo strany EK a tiež rozdielne prístupy a nedostatok informácií zo strany  národných agentúr, neposkytujú istotu preplatenia extra nákladov a zachovania štatútu študentov Erazmus + a dobrovoľníkov Európskeho  zboru solidarity.

Žiadajú tiež podporu, aby študenti nestratili akademický rok a dostali potrebné akademické kredity prostredníctvom virtuálneho vyučovania.

Európski dobrovoľníci si musia zachovať svoj štatút a môžu byť zapojení do národných schém

Poslanci tiež vyzývajú EK, aby zabezpečila zachovanie štatútu účastníkov Európskeho zboru solidarity po celý plánovaný čas , aj ak bol ich program pozastavený. Mohli by tak plniť naďalej svoje úlohy a neriskovali by stratu príjmu, ktorá sa viaže na štatút dobrovoľníka.

Odporúčajú tiež, aby mohli byť dobrovoľníci využití napríklad v národných podporných schémach, ktoré sa týkajú boja proti COVID-19.

Ročník 2020 nás potrebuje

“ Vyzývame Európsku komisiu, aby poskytla priamu podporu všetkým, ktorí sa podieľajú na vzdelávacích, kultúrnych a mládežníckych programoch. To znamená, že treba spolupracovať s národnými agentúrami, univerzitami, technickými školami, školami, mládežníckymi a dobrovoľníckymi organizáciami, aby sme  zaistili, že naši účastníci sú v poriadku a  dostanú pomoc, ak ju potrebujú. Takisto ich treba uistiť, že im budú preplatené extra náklady, že pravidlá budú uplatňované flexibilne a že si zachovajú svoj štatút,“ vyhlásila Sabine Verheyenová (EPP, DE), predsedníčka Výboru pre kultúru a vzdelávanie.

Viac..  Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí

„Máme povinnosť zabezpečiť, že tí, ktorí sa zapísali do našich programov, dostanú pomoc a podporu, ak ju budú potrebovať. Ročník 2020 nás potrebuje,“ zdôraznila.

Informácie

Erazmus+ využíva v súčasnosti 165 000 ľudí v celej Európe a 5000 ďalších je zapojených do projektov Európskeho zboru solidarity. Európska komisia komunikovala zodpovedným agentúram v členských štátoch, že môžu využiť klauzuly o výnimočných okolnostiach a  preplatiť granty v prípade skrátenia alebo prerušenia výmen, aby  mohli byť  aktivity preložené a extra náklady preplatené.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices