Jurzyca
Europoslanec Eugen Jurzyca. PHOTO: © European Union-EP.

Eugen Jurzyca: Európsky parlament dnes rozhoduje o ďalšom balíku návrhov na riešenie koronakrízy

Eugen Jurzyca poslanec za SaS: „Budem hlasovať za zvýšenie pružnosti, flexibility eurofondov, umožňujúcej využiť tieto zdroje na tlmenie dopadov koronakrízy. Keby sa pri eurofondoch poctivo merali výsledky dosiahnuté za vynaložené peniaze, nebolo by ani potrebné mať takýto zložitý systém s „miliónom“ pravidiel. Dúfam, že po skončení koronakrízy budeme s eurofondami pokračovať flexibilne, ale s dôrazom na meranie výsledkov pre ľudí.

Pri spoločnej rezolúcii Európskeho parlamentu k opatreniam proti dopadom koronavírusu sa plánujem zdržať, napriek tomu, že je v nej množstvo dobrých bodov, napr. podpora testovania a inteligentnej karantény a dôraz na zachovanie funkčného spoločného trhu. Som za pomoc z Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM), som však proti tomu, aby mohla byť táto kríza zneužitá na definitívne víťazstvo krajín, ktoré dlhy robia, nad krajinami, ktoré dlhy platia. 

Slovensko síce tiež vydáva slovenské dlhopisy, teda de facto spoločné dlhy pre všetky slovenské obce a mestá, ale nie je to to isté, ako vydať spoločné dlhopisy EÚ pre všetky štáty. Slovensko totiž vymáha tvrdo rozpočtovú zodpovednosť samospráv (napríklad dáva pokuty samosprávam), kým EÚ to u členských štátov nedokáže.

Som proti tomu, aby krajiny ako napríklad Slovensko financovali verejné dlhy krajín, ktoré ich dlhodobo neznižujú a  sú už polstoročie v deficite.

Viac..  Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

V ďalších návrhoch podporím uvoľnenie prostriedkov na riešenie dopadov korona krízy z rezerv viacročného finančného rámca, pretože teraz treba vytvoriť podmienky na pomoc európskej ekonomike. Únia by však mala jasne komunikovať, že to nie sú nové peniaze spadnuté z neba, ale zaplatia ich v konečnom dôsledku ľudia. Preto treba naďalej dohliadať, aby boli použité efektívne.

Obzvlášť na to bude treba dohliadať pri vytváraní centralizovaných zásob, keďže každá kríza je iná a v histórii je množstvo prípadov, kedy systém hmotných rezerv štátom pri kríze nepomohol. Ani americká organizácia Strategic National Stockpile (SNS), najviac podobná novovznikajúcemu európskemu skladu, nebola schopná správne a včas reagovať na hrozbu koronakrízy. Nielen naše štátne hmotné rezervy zlyhali.“

Komentár pripravil europoslanec Eugen Jurzyca.

O dac

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca: Je dobre, že pre médiá budú platiť rovnaké pravidlá vo všetkých členských krajinách

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Akt …

Consent choices