Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. PHOTO: © European Union-EP.

Lucia Ďuriš Nicholsonová: Nekomplikujme to na hraniciach ľuďom viac, ako je nutné

Poslankyňa Európskeho parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová sa listom obrátila na premiéra Igora Matoviča a ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka. Reagovala tak na podnety, ktoré dostáva od občanov Slovenska, týkajúce sa desiatok tisícov cezhraničných pracovníkov.

Lucia Ďuriš Nicholsonová predstaviteľom slovenskej vlády tlmočila problémy, s ktorými sa na ňu títo pracovníci obracajú: „Štátom nariadená povinná karanténa a jej celková organizácia má niekoľko výrazných nedostatkov. Azda najzávažnejší je fakt, že pri presune občanov do štátom určených zariadení alebo priamo v nich dochádza k miešaniu občanov negatívne testovaných na COVID-19 s tými pozitívne testovanými, čím je ohrozené ich zdravie a život a zvyšuje sa riziko rozširovania nákazy,“ píše Lucia Ďuriš Nicholsonová. Pripomína, že hoci sa na niektorých pracujúcich vzťahuje výnimka, predsa len v štátnej karanténe končia. Zrejme to spôsobuje nedostatočná koordinácia a informovanosť policajných zložiek na hraniciach.

Komplikácie na hraniciach a v karanténe riešia cezhraniční pracovníci tak, že ostávajú v práci v inej krajine niekoľko turnusov.

Európska komisia sa snaží cezhraničným pracujúcim ich nevyhnutné cesty uľahčiť. „V usmerneniach pre opatrenia na hraniciach EK odporúča uľahčenie prechodu hraníc pre pracujúcich,“ pripomína Lucia Ďuriš Nicholsonová. „EK vydala usmernenia, kde vyzýva členské štáty, aby cezhraničným a vyslaným pracovníkom umožnili, aby naďalej prekračovali hranice s cieľom dostať sa na pracovisko, ak je ich práca v hostiteľskom členskom štáte stále povolená,“ dopĺňa.

Viac..  Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Europoslankyňa preto žiada premiéra Matoviča a ministra Krajniaka o prehodnotenie opatrenia povinnej karantény v štátom určených zariadeniach pre cezhraničných a vyslaných pracovníkov. Namiesto toho navrhuje umožniť im izoláciu v domácom prostredí aj s využitím moderných technológií na kontrolu izolácie. Žiada tiež o predĺženie prihraničného pásma pre cezhraničných pracovníkov z 30 km na 100 km od štátnej hranice.

Lucia Ďuriš Nicholsonová tiež upozorňuje na to, že slovenské orgány pri rozhodovaní o umiestnení vracajúcich sa občanov do karantény nezohľadňujú výsledky testov na SARS-CoV-2, ktoré si často na vlastné náklady nechali ľudia urobiť v zahraničí. „Pri aktuálnom nedostatku testovacích kapacít a súprav v členských štátoch sa javí ako nezodpovedné testovať ľudí v priebehu pár dní v dvoch členských štátoch, zatiaľ čo väčšina slovenských občanov nebola testovaná ani raz, aj keď by to mnohí možno potrebovali oveľa viac. Vyzývam preto, aby Slovensko prihliadalo na výsledky testov, ktoré si naši pracujúci zo zahraničia prinášajú,“ uzatvára europoslankyňa.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices