peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Slováci prestali nakupovať v zahraničí, nákupy sa podľa analytičky historicky prepadli

BRATISLAVA – Slováci od začiatku marca výrazne obmedzili výbery z bankomatov, platenie kartou či výber hotovosti cez terminál u obchodníka v zahraničí. Súvisí to podľa analytičky Slovenskej sporiteľne Lenky Buchlákovej so zavedenými karanténnymi opatreniami a návratom stoviek Slovákov pracujúcich zo zahraničia späť na Slovensko. Najvýraznejšie prepady v medziročnom porovnaní zaznamenala sporiteľňa v Taliansku, kde sa výbery z bankomatov znížili o 66 % a platenie kartou až o 86 %. Kým počas februára Slováci minuli v Taliansku takmer milión eur, počas marca sa suma znížila na úroveň približne 266-tisíc eur.

Viacero Slovákov využilo jarné prázdniny detí na spoločnú lyžovačku v Taliansku. „Preto sme práve vo februári zaznamenali veľký objem transakcií, či už priamo u obchodníkov cez platobný terminál alebo prostredníctvom výberu hotovosti z bankomatov. Medzimesačne išlo o takmer polovičný prepad výberov a až 83-percentný prepad platieb kartou. Vlani pritom výrazne veľké míňanie Slovákov pokračoval aj v marci, kedy turisti v Taliansku minuli vyše 1,3 milióna eur,“ povedala Buchláková.

Prepady je podľa analytičky vidieť aj v okolitých krajinách. V susednom Rakúsku počas karantény minuli klienti o takmer tri milióny eur menej ako mesiac predtým, dokopy to bolo približne 2,5 milióna eur. „Je logické, že s obmedzeniami pri cestovaní do zahraničia sa zníži celková mobilita ľudí a následne aj suma peňazí, ktorú Slováci v zahraničí míňajú. V rámci všetkých krajín badáme výrazne poklesy, dokonca pri susedných štátoch ide o historicky najväčšie prepady v rámci objemu nákupov a platieb. V Poľsku sme vlani v marci minuli takmer 1,4 milióna eur, za tohtoročný marec sa suma znížila na niečo vyše 400- tisíc eur,“ komentovala Buchláková.

Viac..  Rada EÚ odobrila dobrovoľné opatrenia na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 %

V Maďarsku klienti len za marec minulého roka minuli takmer tri milióny eur. Tohtoročný marec zaznamenal najväčšie prepady, kedy nákupy Slovákov dosiahli sumu niečo vyše 1,4 milióna eur. Vo Veľkej Británii prepadli nákupy Slovákov o takmer dve tretiny v medziročnom porovnaní, v marci v porovnaní s mesiacom pred karanténou ide o polovičné prepady vo výberoch a platbou kartou. V Českej republike vlani v marci klienti minuli vyše štyroch miliónov eur. „Prepady v nákupoch Slovákov sú aktuálne na úrovni až 60 %,“ doplnila Buchláková.

V tomto roku Slovenská sporiteľňa očakáva, že prepady v nákupoch v zahraničí sa môžu ešte prehĺbiť. Aj napriek tomu, že susedné krajiny už uvoľňujú karanténne opatrenia, na Slovensku to zatiaľ tak podľa Buchlákovej nevyzerá. Cezhraničná nákupná turistika za účelom výhodných nákupov sa tento rok značne obmedzí.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices