polnohospodarstvo
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

V pôde chýba vlaha. Poľnohospodári sa obávajú, že pre sucho nevzídu jariny

BRATISLAVA / Slnku a teplu sa všetci tešíme, no poľnohospodári varujú, že v pôde chýba vlaha. Viac ako mesiac nezapršalo. Ak sa v niektorých oblastiach Slovenska dažďa nedočkajú v najbližších dňoch, môžu mať problém nielen s jarnými rastlinami, ale aj s trvalým trávnatým porastom či viacročnými obilninami.

To, že už viac ako mesiac nespŕchlo poľnohospodárom na jednej strane vyhovovalo. Stihli dokončiť všetky jarné práce. No na druhej strane sa obávajú, že práve kvôli suchu jariny nevzídu.

Aby využili zvyšky vlahy v pôde, tak napríklad prievidzkí poľnohospodári urýchlili sejbu jarných plodín. „Nedostatok vlahy nám avizujú poľnohospodári z Veľkého Krtíša. O suchu hovoria aj poľnohospodári v okresoch Lučenec a Poltár. Bolo tam nielen slnečno a teplo, ale aj veterno. A to spôsobilo ešte výraznejší úbytok vlahy v pôde,“ povedala hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holécziová.

Na niektorých miestach už pôda od sucha začala praskať. Doplácame na to, že uplynulú zimu bolo málo snehu. „Napríklad v oblasti dolného Spiša nám poľnohospodári naznačujú, že ak v najbližších dňoch nezaprší, tak budú mať problém nielen pri vzchádzaní jarných plodín, ale aj na trvalých trávnatých porastoch či viacročných krmovinách,“ zhodnotila  Holécziová.

Viac..  Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Nedostatok vlahy je cítiť aj v záhradkách, kde sa práca s rýľom zmenila na tvrdú drinu a posadené rastliny či kvetiny je potrebné poriadne zalievať už niekoľko týždňov. Vodu si v týchto dňoch pýtajú už aj vysadené zemiaky, skorý jarný hrášok, či mrkva. Na radosť poľnohospodárov, či záhradkárov, už by nám podľa prognózy meteorológov v polievaní mohol pomôcť dážď.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Európska ľudová strana pokračuje v dialógu o európskom poľnohospodárstve a Európskej farmárskej dohode v Taliansku …

Consent choices