Albansko, zemetrasenie
Ilustračné PHOTO: © European Union.

EÚ uvoľní 15 miliónov eur na obnovu Albánska po ničivom zemetrasení

BRATISLAVA – Európska únia uvoľnila 15 miliónov eur na pomoc Albánsku v snahe obnoviť domy a školy po novembrovom zemetrasení, ktoré zabilo 51 ľudí a ďalších približne 17-tisíc osôb zostalo bez domova.

Podpisovanie dohody sa konalo online. Prvú dotáciu chcú využiť na postavenie 22 škôl pre 7500 žiakov v piatich okresoch. Európska komisia pritom tejto balkánskej krajine prisľúbila pomoc v celkovej výške 115 miliónov eur. „Znovuvybudovanie škôl prináša nádej a obnovuje pocit, že sa opäť vracia normálny život,“ vyjadril sa vyslanec EÚ v Albánsku Luigi Soreca.

Vo februári sa konala medzinárodná konferencia, na ktorej sa spojili darcovia z rôznych častí sveta, medzi nimi aj Spojené štáty americké, Kanada či Izrael. Sľúbili, že na obnovu škôl, nemocníc, domov alebo obchodov prispejú sumou 1,15 miliardy eur. Európska komisia a členské štáty EÚ prisľúbili celkovo 400 miliónov eur.

Viac..  Nezamestnanosť v eurozóne zotrvala vo februári na 6,5 %

Soreca vyhlásil, že EÚ chce Albánsku „v tomto náročnom období koronavírusu a obnovy krajiny“ prejaviť solidaritu. „Dokazuje to, že nie sme sami, dokonca ani v týchto náročných časoch spojených s koronavírusom,“ povedal albánsky minister pre obnovu Arben Ahmetaj.

Lídri Európskej únie v marci odsúhlasili začatie prístupových rokovaní s Albánskom a Severným Macedónskom.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy – prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Zavedenie COVID certifikátov uľahčilo pohyb po EÚ. Často sú podobné projekty spojené so vznikom novej, …

Consent choices