Hojsík
Europoslanec Martin Hojsík. PHOTO: © European Union-EP.

Europoslanec Hojsík reaguje na PVV: Z predvolebných záväzkov o ochrane prírody zostali väčšinou len prázdne slová

Z predvolebných záväzkov o ochrane klímy a prírody zostali väčšinou len prázdne slová. Premrhať ďalšie štyri roky si nemôžeme dovoliť. Aj preto bude tlak verejnosti na vládu ďalej potrebný.

Programové vyhlásenie vlády je pre mňa sklamaním. Pred voľbami sa strany terajšej vládnej koalície predháňali v sľuboch o ochrane klímy a prírody. Zaväzovali sa ochranárom aj širokej verejnosti konať. V programovom vyhlásení vlády, žiaľ, väčšinu týchto sľubov hodili za hlavu, alebo ich vymenili za vágne formulácie, ktoré nič konkrétne nehovoria. Naviac pridali viacero návrhov, ktoré sú z hľadiska ochrany klímy a životného prostredia škodlivé. Je pre to všetko dostatočným dôvodom pandémia COVID-19? Práve naopak, aktuálna situácia nám dáva príležitosť pre obnovu našej ekonomiky. Práve pandémia nám ukazuje, aká dôležité je takýmto krízam predchádzať a byť na ne pripravený. V programovom vyhlásení vláýdy to okrem všeobecných fráz, žiaľ, nevidno.

Z klimatických cieľov a vyhlásenia klimatickej núdze nezostalo nič. Ambícia uhlíkovej neutrality do roku 2050 sa dá prirovnať k cieľu byť naďalej členom EÚ. Tri zo štyroch strán (OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí) sľubovali plán na jej dosiahnutie do roku 2040. Podpora európskeho cieľa na zníženie emisií o 65 percent rovnako chýba, aj keď ju podporovali všetky strany vládnej koalície okrem SaS. Naopak, v programovom vyhlásení sa hovorí o presadzovaní zníženia ambície na podiel využitia obnoviteľných zdrojov. Akoby ľavá ruka nevedela čo robí pravá. Jednoducho obsahuje rad protichodných zámerov.

Viac..  Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Aj sľub, aby aspoň 5 percent územia Slovenska bolo bezzásahového, vypadol. Pritom všetky strany okrem Sme rodina sa k nemu zaviazali, Za ľudí dokonca sľubovali presadzovať 10 percent.

Ani obnova budov, ktorá okrem zníženia emisií prináša aj pracovné miesta a je návratnou investíciou, si nezaslúžila konkrétny cieľ. Napriek tomu, že sa k nemu všetky strany vládnej koalície pred voľbami zaviazali. To, čo Slovensko potrebuje, sú aspoň tri percentá budov obnovených každý rok.

Na záver poznámka k odpadovej politike. V PVV sa objavila všeobecná floskula o podpore prechodu na obehové hospodárstvo a príprave jeho plánu. Žiaľ, o odstavec ďalej sa už hovorí o zvýšení energetického zhodnocovania odpadu. Týmto vyjadrením sa spravidla deklaruje snaha o výstavbu nových spaľovní odpadov. K prevencii vzniku odpadov nie je ani len všeobecné vyjadrenie.

O red

Odporúčame pozrieť

Právo na opravu: jednoduchšie opravy ako lákavejšia možnosť pre spotrebiteľov

Cieľom nového práva na opravu je znížiť množstvo odpadu a posilniť opravárenský sektor, aby sa …

Consent choices