Figel
Martin Lee and Jan Figel, August 2019 in Portugal. (Archive JF)

Hongkong zatkol vedúce postavy prodemokratických aktivistov. Figeľ vyzýva EÚ na okamžité konanie

Hongkongská polícia v sobotu obkľúčila najmenej 15 veteránov a priaznivcov opozičného tábora a zatkla ich. Medzi nimi bol aj mediálne známy Jimmy Lai Chee-ying, či prominentný právnik Martin Lee Chu-ming. K zatknutiu došlo pre ich účasť v minuloročných protizákonných protestoch, píše South China Morning Post. V Hongkongu boli v poslednej dobe na dennom poriadku demonštrácie. Okrem zadržaných opozičných politikov zatkli už spolu 1000 ďalších aktivistov, avšak nikdy nebolo zatknutých naraz tak veľa prominentných osôb, okomentovali udalosti noviny The New York Times.

Zatknutí veteráni sú obvinení za účasť na protestoch, ktoré sa konali minulý rok v auguste a v  októbri a ktoré zorganizovalo protivládne hnutie.

Bývalý vyslanec EÚ pre náboženské slobody Ján Figeľ sa okamžite obrátil listom na predsedkyňu Európskej komisie Ursulu von der Leyen a predsedu Európskeho parlamentu. Vyzval vrcholných predstaviteľov EÚ, aby sa okamžite zasadili za dodržiavanie ľudských práv zatknutých osôb. V liste sa píše: “Zatknutie týchto jednotlivcov predstavuje urážlivý útok na hongkonské slobody, právny štát a autonómiu zaručenú na základe čínsko-britského spoločného vyhlásenia a základného zákona. Mal som tú česť stretnúť sa s Martinom Lee minulý rok a viem, že nikto z týchto zatknutých jednotlivcov nemohol byť akýmkoľvek spôsobom považovaný za radikála alebo “vzbúrenca“ – skutočne sú vysoko rešpektovanými a medzinárodne uznávanými politikmi v oblasti zriadení. Sú to politici, ktorí sú známi svojím záväzkom v oblasti právneho štátu, pokojným protestom, demokratickým nasadením a základnými slobodami. “

Viac..  Lídri EÚ riešia otázku hospodárskej budúcnosti a konkurencieschopnosti Európy

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Európa chce od Číny dve veci – zmenu jej relatívne proruského postoja k vojne na …

Consent choices