simecka
Michal Šimečka, europoslanec /RE/. PHOTO: European Union.

Michal Šimečka: Ako zvládnuť koronu bez blackoutu

???? Po troch mesiacoch začína byť zjavné, ktoré štáty zvládajú pandémiu najlepšie – a odkiaľ by sme mali čerpať inšpiráciu. Nejde o len o to, kto má najmenej infikovaných a mŕtvych. Ide o schopnosť dostať vírus pod kontrolu a napáchať pritom čo najmenšie škody na spoločnosti a ekonomike. V tomto ohľade je svetovým unikátom Južná Kórea.

▶️ Po Číne bola Južná Kórea druhou krajinou sveta, kde epidémia prepukla naplno – s podobnou silou a nábehom, ako v Taliansku. Koncom februára rástol počet nakazených exponenciálne a dosahoval až 900 denne. Potom krivka začala klesať, a tento týždeň Kórea hlási už len okolo dvadsať prípadov denne. Celková smrtnosťou klesla na 0.6 percenta. A najmä: v 50-miliónovej krajine zostala po celý čas otvorená väčšina fabrík, obchodných prevádzok, dokonca aj reštaurácií, barov alebo kín. Žiadny lockdown a vojenské kontroly na výjazdoch z mesta.

▶️ Ako je to možné? Prvým predpokladom bola rýchlosť reakcie: Južná Kórea, podobne ako Taiwan, spustila krízové plány dávno predtým, než Čína vôbec oficiálne priznala novú epidémiu. Lenže kým Taiwan sa reálne epidémií vyhol, Južná Kórea ju dokázala – podobne ako v Európe ukazuje Nemecko – dostať pod kontrolu.

▶️ Juhokórejský príklad potvrdzuje, čo sme tušili: všetko sa láme na schopnosti masívne testovať. Počas prvých štrnásť dní po objavení infekcie Kórea otestovala 120 000 ľudí. Dnes je to už 400-tisíc ľudí, s kapacitou 10 tisíc testov denne. Testy sú rýchle a dostupné v stovkách centier po celej krajine, vrátane slávnych “drive-thru” kliník. Testovanie teda nebolo obmedzené len na tých, ktorí mali vážne príznaky alebo cestovateľskú anamnézu. To všetko dalo juhokórejskej vláde obrovský informačný náskok na sledovanie a izolovanie nových ohnísk a rizikových skupín, bez nutnosti zamknúť všetkých doma.

Viac..  Eugen Jurzyca: Ukazuje sa, že ekonomika EÚ začína zaostávať v konkurencieschopnosti. VIDEOBLOG

???? Predpokladajme, že vírus s nami bude ešte mesiace a budeme s ním musieť fungovať. V tom prípade je Južná Kórea pre európske štáty lepšou inšpiráciou, než toľko spomínaný ostrov Nový Zéland s jeho totálnym lockdownom. A vyplýva z toho ešte jedno ponaučenie: nie diktátorské režimy, ale fungujúce demokracie vyjdú z pandémie najlepšie. Dokážu sa totiž oprieť o efektívny štátny aparát a dôveru svojich občanov.

O red

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy – prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Zavedenie COVID certifikátov uľahčilo pohyb po EÚ. Často sú podobné projekty spojené so vznikom novej, …

Consent choices