KORCOK, Ivan
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. PHOTO: © European Union- EP.

Ivan Korčok: Poskytnutie pomoci Taliansku je dôležitým prejavom solidarity

„Som rád, že sa nám podarilo rýchlo zrealizovať túto humanitárnu pomoc pre Taliansko. Vláda ju schválila pred necelým týždňom a aj vďaka výbornej koordinácií s rezortami vnútra a zdravotníctva sme ju rýchlo dotiahli do úspešného konca.“ 

Takto sa krátko pred vypravením materiálnej humanitárnej pomoci pre Taliansko v súvislosti s bojom proti pandémii COVID-19 vyjadril minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ivan Korčok. Táto pomoc vo výške 316 tisíc eur pozostáva z 300 tisíc chirurgických rúšok a 500 litrov dezinfekčného koncentrátu (po zriedení 5000 litrov). 

„Ide o reakciu na oficiálnu žiadosť talianskej vlády, ministra zahraničných vecí Luigi di Maia, pričom ma teší, že dnes je tu so mnou veľvyslanec Talianskej republiky v Bratislave Gabriele Meucci,“ dodal šéf slovenskej diplomacie s tým, že poskytnutie pomoci Taliansku je dôležitým prejavom solidarity s krajnou, ktorá patrí medzi najviac postihnuté pandémiou COVID-19. Ako povedal, táto doba je ťažká pre všetkých, vrátane Slovenska.

„Pomoc pre Taliansko je preto realizovaná tak, aby neohrozila pripravenosť Slovenska v boji proti šíreniu vírusu,“ zdôraznil minister I. Korčok. „V čase, keď sa vírus v Taliansku objavil, zďaleka sme nemali toľko informácií o priebehu ako dnes. Žiaľ, tieto informácie sme získali najmä z Talianska,“ doplnil šéf slovenskej diplomacie. Pomoc Taliansku, ktoré je v rámci Európskej únie najviac postihnuté pandémiou s najvyšším počtom obetí – k dnešnému dňu 20. aprílu 2020 je to 23 660.

Viac..  Kandidátnu listinu pre voľby do EP podalo 24 politických strán a jedna koalícia

Materiálnu pomoc preváža Letka Ministerstva vnútra Slovenskej republiky a do Ríma priletí v pondelok 20. apríla 2020 o 17,30h.

Samotná realizácia pomoci bola úzko koordinovaná s Koordinačným centrom EÚ pre reakcie na núdzové situácie (EU Emergency Response Coordination Centre). Európska únia bude hradiť veľkú časť prepravných nákladov. Humanitárna pomoc Slovenskej republiky bola potvrdená aj v Euroatlantickom centre NATO pre koordináciu reakcií na katastrofy (EADRCC).

Rezort diplomacie nezabúda ani na kritickú situáciu v ďalších častiach sveta. Súčasnej situácii prispôsobuje aj svoju rozvojovú spoluprácu v krajinách Afriky, západného Balkánu a Východného partnerstva EÚ. Slovenská republika na začiatku vypuknutia pandémie v Číne poskytla aj dobrovoľný príspevok vo výške 200 tisíc eur pre WHO.

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices