Nicholsonova
Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. PHOTO: © European Union-EP.

Lucia Ďuriš Nicholsonová sa obracia na krízový štáb kvôli pendlerom: Chce pre nich ľahšie pravidlá

Poslankyňa Európskeho parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová sa obracia na krízový štáb, ktorý rozhoduje aj o ustanoveniach pre cezhraničných pracovníkov a pendlerov. „Ako na predsedníčku Výboru pre sociálne veci a zamestnanie EP sa na mňa obracajú desiatky ľudí. Pravidlá, ktoré by mali pre nich platiť od 1. mája ich môžu pripraviť o prácu a príjem. V inom prípade ich naopak zatvoria v práci a oddelia od rodiny. Niektoré z ustanovení navyše nemajú žiadnu logiku. Napríklad podmienka mať pri sebe test starý jeden mesiac – ten predsa už dávno stratil akúkoľvek výpovednú hodnotu,“ vysvetľuje europoslankyňa.

Lucia Ďuriš Nicholsonová navrhuje krízovému štábu tri úpravy: zvýšiť pásmo za hranicami z 30 km minimálne na 100 km, uznávať výsledky testov, ktoré si ľudia nechajú urobiť aj inde ako na Slovensku a negatívne testovaných dávať do domácej, nie štátnej karantény za využitia moderných aplikácií alebo náramkov pôvodne určených pre domáce väzenie.

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Lucia Ďuriš Nicholsonová tiež navrhuje krízovému štábu upraviť pravidlá a pendlerov posudzovať ako domácich alebo im preplácať testy, poprípade ich nechať testovať na náklady štátu.

O red

Odporúčame pozrieť

Sexuálne zneužívanie detí online: súčasné pravidlá predĺžené do apríla 2026

Európsky parlament v stredu podporil predĺženie výnimky z pravidiel EÚ o ochrane súkromia, ktorá uľahčuje …

Consent choices