Nicholsonova
Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. PHOTO: © European Union-EP.

Lucia Ďuriš Nicholsonová: Slovensko nerešpektuje usmernenie EÚ o cezhraničných pracovníkoch

Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová sa videokonferenciou spojila s komisárom EÚ pre pracovné miesta a sociálne práva Nicolasom Schmitom.

Predsedníčka Výboru EP pre zamestnanosť a sociálne veci komisára Schmita upozornila na to, že cezhraniční pracovníci sú v niektorých členských štátoch označovaní za bezpečnostnú hrozbu a opatrenia voči nim sú často prehnané alebo im chýba logika.

Podľa informácií, s ktorými sa títo pracovníci na Luciu Ďuriš Nicholsonovú obracajú, ide v ich prípade o zlyhanie koordinácie a problém rozdielnych pravidiel v susediacich štátoch. Za súčasný stav nenesú zodpovednosť, osobne však doplácajú na situáciu aj tým, že ich zamestnávatelia na nich majú nároky, ktoré nie vždy rešpektujú pravidlá inej krajiny.

Lucia Ďuriš Nicholsonová a komisár Nicolas Schmit sa zhodli, že spôsob, akým niektoré členské štáty pristupujú k cezhraničným pracovníkom sa nedá označiť inak, ako diskriminácia. Vyrušuje ich tiež, že niektoré krajiny, vrátane Slovenska, nerešpektujú usmernenie Európskej komisie. Tá ho vydala práve preto, aby cezhraničným pracovníkom pomohla, s rešpektovaním všetkých bezpečnostných pravidiel.

Viac..  Europoslanci schválili reformy pre udržateľnejší a odolnejší trh EÚ s plynom

„Oceňujem, že komisár Schmit zareagoval veľmi rázne a prisľúbil, že sa bude cezhraničným pracovníkom aktívne venovať a bude sa snažiť vlády jednotlivých štátov presvedčiť o najlepších postupoch, ktoré teraz nutne potrebujú začať implementovať,“ komentovala rokovanie Lucia Ďuriš Nicholsonová. „Musíme spoločne vyvíjať väčší tlak na členské štáty, aby dodržiavali usmernenia EK,“ dodala.

V závere konferencie diskutovali europoslankyňa a komisár aj o potrebe riešení pre najviac ohrozených, teda seniorov a sociálne vylúčených. „Nečkajme na tragické konce. Nedopusťme ďalšie Španielsko, kde až 57 percent mŕtvych boli ľudia zo sociálnych zariadení,“ uzavrela Lucia Ďuriš Nicholsonová

O dac

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices