znecistenie ovzdusia
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Znečistené ovzdušie môže zvýšiť riziko úmrtia na COVID-19

BRATISLAVA – Vysoká úroveň znečistenia ovzdušia môže zvýšiť riziko úmrtia v dôsledku ochorenia COVID-19. Naznačujú to dve štúdie, jedna z USA a druhá vedcov z Talianska a Dánska, o ktorých informuje spravodajský portál BBC.

Podľa štúdie Francescy Dominici z Harvardovej univerzity bola v Spojených štátoch miera úmrtnosti na COVID-19 o 15 percent vyššia v oblastiach, kde v rokoch pred pandémiou zaznamenali dokonca aj menší nárast znečistenia ovzdušia jemnými prachovými časticami. Tie už pred pandémiou odborníci spájali s rôznymi zdravotnými problémami ako infekcie dýchacích ciest a rakovina pľúc. „Vzorce úmrtnosti v dôsledku COVID-19 vo všeobecnosti kopírujú vzorce v oblastiach s vysokou hustotou obyvateľstva aj s vysokou mierou vystavenia pevným časticiam PM2,5,“ uvádza sa v štúdii.

Hoci daná štúdia ešte neprešla recenzným hodnotením, podľa epidemiologičky Annette Peters z Univerzity Ludwiga Maximiliana v Mníchove jej závery sú „v súlade s predchádzajúcimi správami o hospitalizáciách a úmrtnosti v dôsledku zápal pľúc“. „Je to jedna z prvých štúdií, ktorá dokazuje naše podozrenie a hypotézu, že vážnosť infekcie COVID-19 môže byť zvýšená znečistením ovzdušia pevnými časticami,“ uviedla pre BBC.

Štúdia odborníkov z univerzity v talianskej Siene a dánskej Aarhuskej Univerzity poukazuje na možné spojenie medzi úmrtiami na COVID-19 a vysokými úrovňami znečistenia ovzdušia v severnom Taliansku. Regióny Lombardsko a Emilia Romagna mali zhruba 12-percentnú smrtnosť, zatiaľ čo zvyšok Talianska 4,5 percenta. „Vysoká úroveň znečistenia v severnom Taliansku by sa mala považovať za ďalší faktor vysokej miery úmrtnosti zaznamenanej v tejto oblasti,“ uvádzajú vedci v štúdii s tým, že do úvahy by sa však mali brať aj obyvateľstvo, vek ľudí, rôzne systémy zdravotníctva a rozdiely v tom ako jednotlivé regióny vedú prevenciu.

Viac..  Európsky parlament odsúhlasil strop emisií pre každé priemyselné odvetvie

Maria Neira zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre BBC uviedla, že krajiny, ktoré majú vysokú úroveň znečistenia, mnohé v Latinskej Amerike, Afrike a Ázii, by mali posilniť svoju prípravu na pandémiu. „Na základe našej databázy urobíme mapu najviac znečistených miest, aby sme podporili vnútroštátne orgány v týchto regiónoch, aby mohli zodpovedajúcim spôsobom pripraviť svoj plán reakcie na epidémiu,“ povedala.

V krajinách s vysokou mierou znečistenia mali pacienti so súvisiacimi skrytými problémami vážnejší priebeh ochorenia COVID-19. Podľa niektorých odborníkov z oblasti zdravotníctva je však ešte skoro na preukázanie priameho vzťahu medzi znečistením ovzdušia a COVID-19.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy – prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Zavedenie COVID certifikátov uľahčilo pohyb po EÚ. Často sú podobné projekty spojené so vznikom novej, …

Consent choices