Stefanec
Europoslanec Ivan Štefanec. PHOTO: © European Union.-EP.

Ivan Štefanec: Sme pripravení vláde pomôcť realizovať dobré riešenia

Podľa Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) sú ciele uvedené v Programovom vyhlásení vlády veľkým pokrokom oproti minulosti a KDH je pripravené vláde pri ich realizácii pomáhať. Podľa podpredsedu KDH povereného zastupovaním predsedu Pavla Zajaca je mnoho z nich totožných s programovými bodmi KDH. Europoslanec a prezident organizácie SME Europe Ivan Štefanec oceňuje najmä deklarovanú pomoc pre malých a stredných podnikateľov a opatrenia v daňovej oblasti. 

„Mrzí ma, že v programovom vyhlásení je zadefinovaný len začiatok diskusie a analýzy o volebnom systéme a počte volebných obvodov. Hlavne preto, lebo jeden volebný obvod je nespravodlivý voči  zastúpeniu všetkých regiónov v parlamente, zaviedol ho ešte v r. 1998 V. Mečiar a dnes takmer všetci nezávislí odborníci volajú po jeho nahradení viacerými obvodmi,“ uviedol Pavol Zajac, podpredseda KDH poverený zastupovaním predsedu KDH.

„Oceňujeme snahu o zlepšenie podnikateľského prostredia zjednodušením administratívy a väčšou digitalizáciou. Konsolidácia verejných financií však musí ísť výlučne na vrub efektívnejšej štátnej správy a nie na úkor občanov a firiem, ktoré budú ešte dlho zápasiť o prežitie. KDH odmieta zavádzanie nových daní a poplatkov, naopak sme za to, aby sa už existujúce znižovali a rušili. Opatrenia v daňovej oblasti by mali byť ešte razantnejšie, ako je uvedené v Programovom vyhlásení. Napríklad takzvaná reverse charge by mala byť zavedená okamžite. KDH na príklade Poľska už v minulosti ukázalo, že ide o najlepší spôsob ako bojovať s únikmi a podvodmi. Samozrejmý by mal byť aj návrat k rovnej dani, tak ako ju presadilo KDH v roku 2004. Vítame, že na zahraničnopolitickej línii sa vracia konsenzus o orientácii Slovenska a verím, že čoskoro bude prijatá aj Bezpečnostná stratégia s jasným pomenovaním aktuálnych hrozieb. Vláda však musí energicky odmietať každý pokus o zdieľanie dlhov v rámci Európskej únie. Preklenutie súčasného ťažkého obdobia musí byť financované výhradne cez existujúce mechanizmy a pri dodržaní všetkých rozpočtových podmienok. Môžeme sľúbiť, že novej vláde pomôžeme aj na európskej úrovni presadiť všetky dobré návrhy a iniciatívy,“ zhrnul europoslanec Ivan Štefanec.

Viac..  Sexuálne zneužívanie detí online: súčasné pravidlá predĺžené do apríla 2026

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices