Igor Matovič, Martin Klus. PHOTO: FB Tomáš Valášek

Mimovládne organizácie žiadajú Matoviča podporiť „zelenú“ ekonomiku

Klimatické organizácie žiadajú premiéra Igora Matoviča, aby podporil obnovu udržateľnej ekonomiky Európy, ktorá vyplýva z Európskej zelenej dohody. Predseda vlády sa dnes zúčastnil na zasadnutí  Výboru NR SR pre európske záležitosti, aby informoval o programových bodoch rokovania Európskej rady, ktorá bude zasadať nasledujúci deň. Na programe má byť téma obnovy ekonomiky. 

“Odborníci upozorňujú, že nám na zmenu zostáva málo času. Preto potrebujeme konať čo najskôr. Myslíme, že podpora Európskej zelenej dohody naším parlamentom je kľúčovou k zlepšeniu situácie v rámci klimatickej zmeny v Európe aj na Slovensku“, pre Európske Noviny uviedla členka Friday’s For Future Slovensko Juliane Gerbel.

Mimovládne organizácie vyzdvihujú, že klimatické opatrenia majú kladný vplyv na zamestnanosť, úspory pre obyvateľov, inovácie a rozvoj regiónov.

Ekologický prístup k obnove budov, využitie energie z obnoviteľných zdrojov a podpora ekologickej mobility zo strany vlády bude mať zásadný vplyv na kvalitu nášho života a ovplyvní  aj zdravie budúcich generácií, upozorňujú iniciatívy.

Viac..  EÚ prisľúbila Arménsku 270 miliónov eur, podporujú ho aj USA

Iniciatívu na podporu Európskej zelenej dohody a Zelenej obnovy európskej ekonomiky  na minulotýždňovom zasadnutí Európskej rady podporil aj minister životného prostredia Ján Budaj. Bol prvý minister z V4, ktorý oba tieto dokumenty podporil. Podľa mimovládnych organizácií sa stalo Slovensko klimatickým lídrom v regióne a dostalo aj výnimočnú  šancu byť hneď od začiatku súčasťou stratégie na zelenú obnovu.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

hojsik

M. Hojsík: Ján Budaj by mal verejnosti vysvetliť svoje dotácie z plánu obnovy na rozvoj regiónov

Niektoré dotácie Budajovho ministerstva  v Poloninách a na Muráni môžu budiť v širokej verejnosti rozpaky. …

Consent choices