koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

WHO vyzýva Bielorusko, aby začalo brať situáciu vážne

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyzvala Bielorusko, aby začalo podnikať kroky proti šíreniu koronavírusu. Krajina totiž tvrdohlavo odmieta zmeniť čokoľvek na bežnej prevádzke, továrne, obchody a reštaurácie fungujú naďalej v bežnom režime a diváci zapĺňajú tribúny na športových podujatiach. Bielorusko podľa WHO „musí začať s prijímaním celospoločenských opatrení“ a obyvatelia krajiny musia začať praktizovať sociálny odstup, tak ako to robia obyvatelia väčšiny iných krajín.

Bielorusko ďalej musí podľa WHO „odložiť veľké verejné podujatia vrátane športových, náboženských a kultúrnych, a podporiť možnosť pracovať a študovať z domu“.

Ešte v nedeľu pritom zaplnili státisíce veriacich bieloruské kostoly, aby oslávili pravoslávnu Veľkú noc. Na bohoslužbách sa zúčastnil aj bieloruský prezident Alexander Lukašenko so svojím 15-ročným synom.

Lukašenko stále odmieta, že by koronavírus predstavoval pre Bielorusko vážnejšie nebezpečenstvo a opatrenia zavedené inde v Európe označil v pondelok za „koronapsychózu“.

Viac..  Komisia zaregistruje iniciatívu občanov „Môj hlas, moja voľba: za bezpečnú a dostupnú interrupciu"

Počet prípadov koronavírusu v Bielorusku je pritom vyšší ako na susednej Ukrajine, ktorá má štyrikrát toľko obyvateľov. Bielorusko registruje doteraz viac než 6 200 prípadov ochorenia a 51 úmrtí.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Európska komisia navrhuje zvýšiť clá na dovoz obilnín, olejnín a odvodených produktov (ďalej len „obilné …

Consent choices