summit EU
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Európski lídri riešili ako pomôcť krajinám v čase koronakrízy. Finančnú pomoc dostane aj Slovensko

EÚ/SLOVENSKO / Všetci sa zhodnú na tom, že ekonomiku Európskej únie náhle a drvivo postihnutú koronakírzou treba sanovať. Ako? V tom sa už členské štáty rôznia. Najmä podľa toho, či sú bohaté, alebo chudobné a na koľko sú postihnuté pandémiou. Európski lídri aj vo štvrtok riešili ako von z tohto problému. Ako inak – na diaľku.

Na spôsobe prvej záchrany sa členské štáty viacmenej zhodujú. Využijú euroval. Horšie je to už pri hľadaní spôsobov, ako vytvoriť dlhodobý záchranný fond. „Hlavný spor je o to, do akej miery vydávať a či pristúpiť k vydávaniu spoločných dlhopisov,“ vraví šéfredaktorka euroactiv.sk Zuzana Gabrižová.

Takzvané eurobondy podporujú najviac postihnuté štáty juhu – Taliansko a Španielsko. Naopak bohatším štátom sa nechce spoločne ručiť za ne. Nemecko je však ochotné zvýšiť svoje príspevky do spoločného rozpočtu.

Slovensko by pri eurobondoch potrebovalo celospoločenskú dohodu. Čo sa týka vlastných prostriedkov na celkovú obnovu, sme na tom zle. Našetrené nemáme na rozdiel od Čechov či Nemcov nič. Podľa Eurostatu nám ostala naopak po vláde Smeru-SD sekera miliarda dvesto miliónov eur. 

Viac..  Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

„Budeme musieť urobiť enormné zásahy na podporu hospodárstva,“ uviedol minister financií Eduard Heger. Slovensko je tak rovnako, ako ostatné štáty odkázané na európske peniaze.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/ Richard Juriš

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices