koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Európska lieková agentúra varuje pred možnými nebezpečnými vedľajšími účinkami liekov proti malárii využívaných pri liečbe COVID-19

LONDÝN – Európska lieková agentúra (EMA) vo štvrtok varovala krajiny únie, že lieky proti malárii, ktoré sa využívajú ako experimentálne liečivá proti novému koronavírusu, majú potenciálne nebezpečné vedľajšie účinky, vrátane záchvatov a srdcových problémov.

Chlorochín a hydroxychlorochín, ktoré vo veľkom propaguje americký prezident Donald Trump a nádej do nich vkladajú aj ďalší, môžu spôsobiť narušenie srdcového rytmu, a to najmä v prípade, že sú skombinované s inými liekmi. Okrem toho patria medzi možné vedľajšie účinky aj poškodenie pečene a obličiek, záchvaty a zníženie hladiny cukru v krvi.

Chlorochín a hydroxychlorochín sa v súčasnosti využívajú na liečbu malárie a autoimunitných ochorení ako reumatoidná artritída.

„Klinické dáta sú stále veľmi limitované a nepresvedčivé, a priaznivé účinky týchto liekov proti COVID-19 neboli preukázané,“ konštatuje EMA s tým, že niektoré klinické štúdie, ktoré zisťujú ich účinnosť proti koronavírusu, využívajú vyššie ako odporúčané dávky, čo môže zvýšiť riziko vedľajších účinkov.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

V Brazílii napríklad tento mesiac prerušili štúdiu po tom, ako lekári zistili, že štvrtina pacientov, ktorí brali chlorochín, má po vyšších dávkach liečiva nepravidelný srdcový rytmus.

EMA tiež pripomenula lekárom a pacientom, aby o akýchkoľvek možných vedľajších účinkoch užívania chlorochínu a hydroxychlorochínu informovali príslušné úrady vo svojej krajine. „Nesmú sa užívať bez lekárskeho predpisu a bez dohľadu lekára,“ skonštatovala agentúra.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Trump

Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; …

Consent choices